Odborníci z EK vytvorili plán na ľahší prístup k štrukturálnym a investičným fondom

Pracovná skupina pre zjednodušenie prístupu k Európskym štrukturálnym a investičným fondom, ktorú zriadila Komisia v júli, prvýkrát rokovala. V súlade s iniciatívou „Rozpočet EÚ zameraný na výsledky“ si Komisia sľubuje  lepšiu reguláciu finančných prostriedkov. Pracovná skupina by mala znížiť administratívne zaťaženie pre príjemcov, aby mohli efektívnejšie využívať Európske štrukturálnych a investičné fondy (ESIF).

Na pretrvávajúcu zložitosť k ESIF upozorňovali aj regionálni a miestni predsedovia Komisie pre politiku  územnej súdržnosti a rozpočtu (COTER) a rovnako aj členovia Výboru Európskeho parlamentu pre regionálny rozvoj (REGI).  Zdôraznili potrebu väčšej flexibility pre regióny a mestá, aby boli schopné reagovať na utečeneckú krízu.

Komisárka pre regionálnu politiku  povedala: „Som rada, že som sa stretla s novými členmi  pracovnej skupiny,  vďaka ich odborným znalostiam nájdeme konkrétne riešenia pre príjemcov. Na rokovaní sme si stanovili jasný plán s kľúčovými výstupmi v nasledujúcich dvoch rokoch.  Skupina predloží prvé závery v budúcom roku.“

V rokoch 2015 – 2016, bude pracovná skupina identifikovať administratívne prekážky v prístupe k ESIF a zároveň podporovať osvedčené postupy v nasledujúcich  oblastiach:

  • Častejšie využívanie on-line postupov a jednoduchších spôsobov, ako preplácať náklady
  • Uľahčenie prístupu k financovaniu malých a stredných podnikov
  • Riešenie postupov na národných alebo regionálnych úrovniach, kde sa pridávajú ďalšie požiadavky alebo administratívne prekážky
Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Skupina bude tiež sledovať pokrok členských štátov pri zjednodušovaní  opatrení,  ako je stanovené v rámci nariadenia o ESIF na obdobie 2014-2020.

Skupina, ktorú vedie bývalý podpredseda Komisie Siim Kallas, sa skladá z dvanástich nezávislých odborníkov na vysokej úrovni vybraných na základe ich odborných znalostí v znižovaní administratívnej záťaže a Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Skupina bude mať tiež príležitosť stretnúť sa so zástupcami iných inštitúcií EÚ, aby spoločne rokovali o probléme zjednodušovania k prístupu ESIF zo všetkých pohľadov.

O jac

Odporúčame pozrieť

koronavirus, europsky parlament

Nové opatrenia EÚ umožnia okamžité uvoľnenie ďalších prostriedkov na boj proti pandémii COVID-19 a jej následkom

Európsky parlament prijal nové opatrenia, ktoré umožnia okamžité uvoľnenie ďalších prostriedkov EÚ na boj proti …

Consent choices