Do Nemecka prišlo v roku 2015 viac ako milión utečencov

BERLÍN – Do Nemecka vlani dorazilo takmer 1,1 milióna utečencov a tvorili polovicu všetkých prisťahovalcov do krajiny. Na tlačovej konferencii to v stredu povedal minister vnútra Thomas de Maiziére.

O azyl podľa ministra vnútra Thomasa de Maiziéreho požiadalo takmer pol milióna utečencov. Celkový počet prisťahovalcov do Nemecka bol podľa ministra najvyšší od začiatku ich registrácia v roku 1950.

Pre našu spoločnosť je to obrovská výzva a musíme ju riešiť,“ povedal de Maiziére o vysokom počte prisťahovalcov. Vláda podľa neho chce prijať opatrenia, ktoré by umožnili znížiť počet utečencov prichádzajúcich do Nemecka. Zároveň však nechce nijak obmedzovať pravidlá pre zamestnávanie cudzincov z krajín mimo Európskej únie, ktorí majú pracovné povolenie, pretože týchto ľudí potrebuje nemecké hospodárstvo.

Hlavne Sýrčania

Od januára do decembra 2015 zaregistrovali nemecké úrady 1.091.894 prichádzajúcich migrantov, informovalo ministerstvo vnútra. Najpočetnejšou skupinou žiadateľov o azyl boli Sýrčania, ktorých do Nemecka prišlo takmer 430 000. Útočisko v Nemecku vlani hľadalo tiež cez 154 000 Afgáncov a 121 000 Iračanov.

Početnú skupinu žiadateľov o azyl tvorili hlavne z počiatku minulého roka tiež ľudia zo západného Balkánu, predovšetkým z Albánska (takmer 70 000 žiadateľov o azyl) a z Kosova (viac ako 33 000 žiadateľov). Nemecká vláda však v polovici roka v podstateznemožnila obyvateľom týchto štátov získať v krajine azyl a podľa de Maizière tvorili utečenci z týchto krajín v novembri a v decembri len dve percentá všetkých prichádzajúcich.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Pokles utečencov

V decembri sa tiež znížil počet prichádzajúcich utečencov. „Priemerne prišlo asi 3 300 ľudí denne, takže sme sa vzdialili od jesenných čísel, kedy to bolo až 10 000 denne,“ povedal minister, počet prichádzajúcich je ale podľa neho stále veľmi vysoký. Úbytok utečencov podľa neho spôsobilo predovšetkým zhoršenie počasia, kvôli ktorému sa menej utečencov vydáva na cestu cez Stredozemné more.

Nemecko je jedným z hlavných cieľových štátov, kam migranti počas súčasnej krízy mieria. Minister vnútra ale podotkol, že atraktívna je aj pre občanov EÚ, ktorí v Nemecku študujú alebo hľadajú prácu. Túto skutočnosť podľa neho potvrdzuje, že aj napriek prudkému zvýšeniu počtu žiadateľov o azyl tvoria prisťahovalci z únijných štátov stále zhruba polovicu všetkých ľudí prichádzajúcich do Nemecka. V roku 2014 to bolo 60 percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices