Utečenci vo Švajčiarsku prichádzajú o úspory, musia ich odovzdať štátu

BERN – Utečenci, ktorí hľadajú azyl vo Švajčiarsku, si zo zákona môžu nechať len majetok vo výšky tisíc frankov (913 eur). Ostatné cennosti musia v rámci spoluúčasti na svoju starostlivosť odovzdať.

Podobné opatrenie chystá aj Dánsko, kde sa parlamentné strany dohodli na hranici 10 000 dánskych korún (do 1 340 eur).

Tisíc frankov

Švajčiarska rozhlasová a televízna spoločnosť SRF informovala o sýrskom otcovi, ktorý vo vlasti predal dom, aby mal na cestu do Európy a na platby prevádzačom. Na hraniciach so Švajčiarskom mu ešte zostávalo vyše 1 800 eur.

„Mohol som si nechať tisíc frankov, zvyšok peňazí som musel odovzdať. Dostal som na to účet,“ povedal.

Švajčiarsky úrad pre migráciu zmienený postup potvrdil. Podľa platného zákona sa utečenci musia v rámci svojich možností podieľať na spolufinancovaní azylového procesu a tiež sociálnej pomoci.

Zrážky z platu

Keď získajú prácu, štát im strháva desať percent z platu. Zrážky trvajú maximálne desať rokov, no môžu aj kratšie, pokiaľ odvody dosiahnu celkovú sumu 15 000 frankov, uviedla hovorkyňa úradu pre migráciu Léa Wertheimer.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žiadatelia o azyl, ktorí sa rozhodnú Švajčiarsko do siedmich mesiacov dobrovoľne opustiť, dostanú odobrané peniaze späť.

Zmeny v Dánsku

Podobný postup už čoskoro čaká aj utečencov žiadajúcich o ochranu v Dánsku. Príslušný návrh má v parlamente dostatočnú podporu.

Opatrenie počíta s tým, že migranti si budú môcť ponechať úspory vo výške 10 000 dánskych korún a tiež veci, ku ktorým majú zvláštny citový vzťah, ako sú napríklad snubné prstene či obrúčky alebo rodinné portréty.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices