Geografické blokovanie je v rozpore s digitálnym trhom. Poslanci požadujú jeho zrušenie

Európe by mohol zabezpečiť jednotný digitálny trh tisícky pracovných miest. Hovorí sa aj o transformovaní hospodárstva vytvorením 415 miliárd eur. Poslanci Európskeho parlamentu tento návrh podporili počas štrasburského hlasovania.

„Hospodárstvo sa čoraz viac digitalizuje. Je zjavné, ako sa rúcajú digitálne bariéry oddeľujúce naše členské štáty. Musíme pre Úniu vytvoriť jednotný digitálny trh,“ povedal Andrus Ansip, podpredseda Európskej komisie pre digitálny trh.

Jednou z výhod búrania bariér medzi členskými štátmi EÚ má byť lepší prístup spotrebiteľov k tovarom a službám poskytovaným cez internet. Ďalšou dôležitou témou rokovania pléna bolo geografické blokovanie, ktoré bráni používateľom v prístupe k informáciám na základe ich súčasnej polohy. Európsky parlament vyzýva k ukončeniu tohto, podľa poslancov neoprávneného, blokovania.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Julia Reda zo Strany zelených hovorí: „Ide to proti základom jednotného trhu. Neverím, že na jednotnom digitálnom trhu existuje oprávnené geografické blokovanie.“ Poslanci hovoria, že myslieť treba v prvom rade na spotrebiteľov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

tablet

Eurobarometer: Európania sú dobre informovaní o pravidlách proti neodôvodnenému geografickému blokovaniu

Sedem mesiacov po začatí uplatňovania nových pravidiel proti neodôvodnenému geografickému blokovaniu je už všeobecné povedomie …

Consent choices