Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 3. týždňa 2016

Ceny ropy spôsobujú hlavobôľ mnohým krajinám

ČÍNA: Rast čínskej ekonomiky v štvrtom kvartáli minulého roka bol najpomalší od finančnej krízy. Zvyšuje sa tak tlak na čínsku vládu, ktorá má problémy s obnovením dôvery investorov. V štvrtom kvartáli sa rast čínskej ekonomiky v medziročnom porovnaní dostal na 6,8 % z úrovne 6,9 % v predchádzajúcom kvartáli. Tento výsledok je v súlade s očakávaniami. Ide o najslabší rast od prvého kvartálu 2009. Za celý rok 2015 sa hrubý domáci produkt krajiny zvýšil o 6,9 %. Ide o najslabší rast za uplynulých 25 rokov. Štatistický úrad na svojej tlačovej konferencii informoval, že hospodársky rast v roku 2015 bol ťažko získaný. Zároveň dodal, že štrukturálne zmeny v čínskej ekonomike sú v kritickom bode.

RUSKO: Rusku robia veľké problémy klesajúce ceny ropy. Práve pokles svetových cien ropy prehlbuje obavy investorov o ďalšie spomalenie ruskej ekonomiky. Euro sa voči rubľu v minulom týždni pohybovalo až na úrovni 92,000 EURRUB. Od začiatku roka si tak pripísalo už 12,5 %. V dôsledku oslabenia meny centrálna banka pravdepodobne odloží zníženie úrokových sadzieb a očakáva sa, že dôjde k zvýšeniu miery inflácie. Tá sa v Rusku v závere roka nachádzala na úrovni až 12,9 %. Negatívna nálada na ruských trhoch odráža pokles na ázijských a európskych burzách, ako aj oslabenie mien rozvíjajúcich sa trhov.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

VENEZUELA: Venezuelská ekonomika je závislá od vývozu ropy a v súčasnosti sa nachádza v hlbokej kríze. Vláda minulý týždeň zverejnila údaje, ktoré poukazujú na vážnosť recesie v krajine spôsobenej prevažne nízkymi cenami ropy. Od januára do septembra minulého roka sa venezuelská ekonomika zmenšila o – 4,5 % a v rovnakom období bola ročná miera inflácie na úrovni 141,5 %. Predstavuje to najvyššiu mieru inflácie na svete. Až 96 % príjmov Venezuely v tvrdej mene závisí od ropy, pričom priemerná cena koša ropy a produktov z rafinovanej ropy minulý týždeň klesla na najnižšiu hodnotu za viac ako 12 rokov.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices