Miloš Moravčík
Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie. PHOTO: archív MM.

 Miloš Moravčík: Rast Slovenska prikrášľuje korupcia a vyhodené eurofondy

Vláda sa pred blížiacimi voľbami chváli zrýchlením ekonomického rastu, tají však to, že ho prikrášľuje korupcia a vyhodené eurofondy.

Európska komisia odhaduje ekonomický rast Slovenska za predchádzajúci rok na úrovni 3,5% HDP. Oproti priemernému rastu krajín EÚ na úrovni 1,9% HDP to vyzerá dobre. Podrobnejší pohľad na náš rast však odkrýva, že bol prikrášlený vysokými výdavkami ministrov a verejnej sféry. Tie vstupujú do výpočtu HDP a na Slovensku sa zvýšili až o 3,7%, čo bol najvýraznejší medziročný rast spomedzi všetkých krajín Európskej únie.

Výdavky ministrov nafúkli predražené nákupy a vyhadzovanie eurofondov na veci, ktoré ľuďom na Slovensku takmer vôbec nepomohli. Ak napríklad minister školstva nakúpil sifóny za 270 eur namiesto 27 eur, prispelo to k ekonomickému rastu desaťnásobne viac, ale ľudia sa lepšie nemali. Naopak, mali sa horšie, lebo pri každom sifóne prišli o 243 eur.

V druhej polovici minulého roka vylepšila čísla aj zbytočná výmena zvodidiel, kvôli ktorým stálo mnoho vodičov v dlhých zápchach. Ľudia sa tiež nemajú lepšie, keď musia zo všetkých strán počúvať reklamy na eurofondy. K ekonomickému rastu to síce prispieva, ale ľudí to akurát otravuje. To sú triky, ktorými ministri nafukovali ekonomický rast a zároveň posielali peniaze vyvoleným firmám.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Namiesto chválenia sa prikrášleným rastom by sa mala vláda radšej zaoberať zhoršujúcim sa zdravím slovenskej ekonomiky. Tú zožierajú vysoké dane a rozsiahla korupcia. Podmienky pre podnikanie slušných podnikateľov sa zhoršujú, darí sa skôr len tým, ktorí sú spriaznení s vládnou mocou a nemajú žiadne zábrany. Ak to takto pôjde ďalej, tak sa z ekonomického rastu čoskoro môže stať stagnácia až úpadok.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie

 

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices