Obrovské prekvapenie na Ukrajine: Premiér Jaceňuk rezignoval!

KYJEV – Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk rezignoval. Informoval o tom dnes internetový portál Ukrajinská pravda. Jaceňukova vláda v poslednom období strácala podporu v parlamente.

Krok Arsenija Jaceňuka tak otvára cestu k ukončeniu politickej krízy v krajine.

„Rozhodol som sa rezignovať z postu premiéra Ukrajiny. V utorok 12. apríla predložím moju požiadavku parlamentu,“ vyhlásil Jaceňuk.

„Moje rozhodnutie je založené na niekoľkých dôvodoch: politická kríza bola umelo vyvolaná a prianie vymeniť jednu osobu zaslepilo politikov a paralyzovalo ich vôľu zaistiť v krajine skutočné zmeny,“ dodal.

Jaceňuk, ktorý post ministerského predsedu zastával od februára 2014, na sociálnej sieti Twitter napísal, že nová vláda by sa mala vytvoriť bezodkladne, aby sa tak predišlo „destabilizácii výkonnej zložky počas vojny“.

Jaceňuk ďalej vyhlásil, že na nového premiéra nominuje Blok Petra Porošenka súčasného predsedu parlamentu Volodymyra Hrojsmana.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Stratil dôveru

Ukrajinský parlament v polovici februára pri hlasovaní o vyslovení nedôvery premiérovi Jaceňukovi nečakane podporil súčasnú vládu, čo však následne viedlo k rozpadu parlamentnej koalície.

Na Ukrajine tak vypukla politická kríza, pretože poslanci odmietajú spolupracovať s kritizovaným premiérom, ale k jeho odvolávaniu sa v súlade so zákonom môžu vrátiť až v septembri.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices