Austrálsky počítačový expert sa prihlásil k autorstvu virtuálnej meny bitcoin

SYDNEY – Austrálsky počítačový expert Craig Steven Wright sa prihlásil k autorstvu bitcoinu. Zavŕšil tak roky špekulácií ohľadne totožnosti zakladateľa tejto čoraz populárnejšej virtuálnej meny, uvádza agentúra DPA.

Wright svoje autorstvo údajne dokázal prostredníctvom zašifrovaného kódu, ktorý naraz poskytol spravodajskej stanici BBC, týždenníku The Economist a tiež časopisu GQ.

Následne ho zverejnil aj na svojom osobnom blogu. Za pravdepodobného tvorcu Wrighta ešte v decembri minulého roka zhodne označili časopis Wired a webová stránka Gizmodo. „Nesnažím sa o publicitu, chcem len veci uviesť na pravú mieru,“ povedal dnes Wright pre The Economist.

Alternatíva k platidlu

Digitálna mena bitcoin je alternatívou ku konvenčným platidlám, ktorá využíva informačné technológie. Používa sa od roku 2008. Mena je celosvetová a je určená na platby za on-line služby.

Zakladateľa bitcoinu poznala doteraz verejnosť len pod jeho pseudonymom Satoshi Nakamoto.

„Mohol by to byť on. Má nejaké kódy, kľúče, ktoré by dokazovali, že on bol ten prvý, ktorý spravil nejaké tie transakcie,“ hovorí obchodník s menou bitcoin Martin Petrus.

„Zatiaľ sú to skôr špekulácie. Tie dôkazy, ktoré on predložil nie sú považované za dostatočné,“ uviedol konateľ spoločnosti prevádzkujúcej bitcoinový automat Marián Jančuška.

Bitcoin aj na Slovensku

Digitálna mena bitcoin si žije svojim životom aj u nás na Slovensku. Môžete ňou platiť napríklad keď idete na kávu či sendvič. „Z môjho hľadiska sa to ujalo, máme stálych platiacich zákazníkov. Tých partnerov, ktorí s bitcoinami robia, stúpa. Sú to kaviarne, občerstvenia,“ hovorí Petrus.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

Marián Jančuška doniesol na Slovensko prvý bitcoinový automat v Európe. “ Za posledný rok sa predalo asi 800 bitcoinov. To je nejakých 240 tisíc eur, ktoré do toho ľudia dali. Je tu aj druhý automat, ktorý je obojsmerný. Tam možno nielen nakúpiť, ale aj predať,“ hovorí Marián Jančuška.

Zakladateľ vraj vlastní približne 1 milión bitcoinov, čo je podľa aktuálneho kurzu viac ako 388 miliónov eur. „Ak by sa niekto zajtra rozhodol, že chce sa vyrovnať Satoshimu Nakamotovi, cena by začala stúpať. Všetci tí, ktorí majú bitcoin by videli veľmi zaujímavé zisky, ale keby Satoshi začal predávať, tak je to opak,“tvrdí Jančura.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices