Schulz
Predseda EP Martin Schulz. PHOTO: © European Union- EP.

Zahájenie plenárneho zasadnutia: Schumanová deklarácia

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zahájil májové plenárne zasadnutie v Štrasburgu spomienkou na prejav francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana z 9. mája 1950, ktorý bol predzvesťou vytvorenia Európskeho spoločenstva uhlia a ocele, predchodcu dnešnej Európskej únie. Martin Schulz vyzval Európanov, aby preukázali rovnakú odvahu a presadzovali koexistenciu európskych národov založenú na solidarite a mierovej spolupráci a nie na nenávisti, násilí a deštrukcii.

Predseda EP po Beethovenovej Óde na radosť v podaní mladého kvarteta AdAstra zo Štrasburského konzervatória (Conservatoire de Strasbourg) podčiarkol posolstvo Roberta Schumana, že snaha o zachovanie svetového mieru musí zodpovedať nebezpečenstvu, ktoré ho ohrozuje. Zdôraznil tiež Schumanov odkaz o Európe, ktorá nebude vybudovaná naraz alebo podľa jediného plánu, ale prostredníctvom konkrétnych úspechov, ktoré najskôr vytvoria pocit skutočnej vzájomnej solidarity.

Martin Schulz zároveň pripomenul varovania viacerých osobností, vrátane pápeža Františka. Svätý otec Európanov vyzval, aby znovuobjavili základné hodnoty a humanizmus EÚ a vystavali na nich nový model mieru a spolupráce ako protiváhy deštrukcie a násilia.

Predseda EP následne pripomenul prejav konžského gynekológa a laureáta Sacharovovej ceny Denisa Mukwegeho z novembra 2014, v ktorom vyzdvihol EÚ za jej obranu ľudskej dôstojnosti a ľudských práv. Spomenul tiež prezidenta Nigérie Muhammadu Buhariho, ktorý vo februári 2016 ocenil Úniu za jej podporu rozvoja, predpoveď portugalského prezidenta Marcela Rebela de Sousu z apríla 2016, že Európa prekoná terorizmus ako prekonala barbarstvo, či varovanie estónskeho prezidenta Toomasa Hendrika Ilvesa, že takzvané riešenia opierajúce sa o návrat k mentalite národného štátu by mohli Európu vrátiť do obdobia pred 2. svetovou vojnou.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Martin Schulz na záver svojho príhovoru vyjadril presvedčenie, že drvivá väčšina Európanov verí, že spolupráca naprieč hranicami je tou najlepšou cestou. „Nastal čas bojovať za Európu,“ vyhlásil.

Zmeny v programe plenárneho zasadnutia

Streda

Do popoludňajšieho programu bola zaradená rozprava o pokroku Turecka pri plnení požiadaviek stanovených v pláne liberalizácie vízového režimu, v dôsledku čoho bude Parlament v stredu rokovať do polnoci.

Prichádzajúci a odchádzajúci poslanci

Lieve WIERINCK (ALDE, BE) nahradila k 4. máju 2016 Philippa DE BACKERA.

Kreslo Janusza WOJCIECHOWSKÉHO (ECR, PL) sa po jeho menovaní za člena Európskeho dvora audítorov uvoľnilo k 7. máju 2016.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices