manka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Maňka: Na rozpočet EÚ majú vplyv migranti, aj terorizmus

Slovenský europoslanec Vladimír Maňka o prehodnocovaní rozpočtu Európskej únie, ktorý podlieha silným tlakom aj kvôli migračnej kríze. Okrem toho vyjadril svoj postoj k uznaniu Číny za trhovú ekonomiku, či k snahám Ruska vybudovať Nord Stream 2.

Prečo sa prehodnocuje rozpočet EÚ? Čo to prinesie?

V Európe čelíme množstvu kríz, ktorých počet nemá obdobu a ktoré tvrdo útočia na naše hodnoty. Nezamestnanosť, nedostatok investícií, migračná kríza, nedostatočná ochrana vonkajších hraníc, hrozba terorizmu,…. Potrebujeme vybudovať pohraničnú a pobrežnú stráž, čo bude stáť do konca roka 2020 viac ako 1,2 miliardy eur. Musíme financovať pomoc utečencom v Turecku, pričom tento projekt výrazne znižuje počet migrantov, ktorí do Európy z Turecka prichádzajú. V roku 2013, keď EÚ pripravovala sedemročný rozpočet na roky 2014-20, nebolo možné tieto rozpočtové následky predvídať.

EÚ prehodnocuje svoj sedemročný rozpočet vždy v polovici finančného obdobia, čo bude na budúci rok. Európsky parlament iniciatívne pripravuje svoj názor na všetky oblasti, pričom pripravované zmeny sú naozaj výrazné.

Vyskytujú sa pri prehodnocovaní rozpočtu aj nejaké problémy?

Dnes potrebujeme viac ako inokedy, aby sme v Európe postupovali spoločne. Migračnú krízu, či terorizmus, alebo daňové podvody dokážeme riešiť len spojenými silami. Aj preto, ešte viac ako predtým, potrebujeme Európu spájať a nie rozdeľovať. Hovorím to preto, lebo komu by napadlo, že politikou sankcií v prípade migrácie vytvoríme dva nepriateľské tábory štátov. Pred pár dňami (25. mája) som na stretnutí vedúcich delegácií povedal, že obyvatelia mojej krajiny nebudú dôverovať EÚ, ak sa im niekto vyhráža, že zaplatia za každého neprijatého migranta 250 tisíc eur. Pritom Slovensko je solidárne a na dobrovoľnej báze utečencom pomáha. Vypomohli sme Rakúsku, keď sme dočasne zobrali viac ako 1200 utečencov, integrujeme asýrskych kresťanov z Iraku, ale aj z iných krajín, poskytujeme našich expertov do agentúry Frontex, ktorá stráži a monitoruje vonkajšie hranice, financujeme humanitárnu pomoc, poskytujeme skutočné riešenia. Veď riešenie migračnej krízy nemôže byť len o nútených kvótach. V prvom rade musíme riešiť podstatu jej vzniku. Francúzsky prezident a ďalšie hlavy štátov pred rokom hovorili, že vonkajšie hranice strážiť netreba. Keď zistili, čo sa deje, otočili o 180 stupňov a dnes tvrdia to, čo sme my hovorili už na začiatku, že strážiť vonkajšie hranice musíme. Ako majú potom obyvatelia veriť politikom, ktorí od začiatku nepočúvajú odborníkov, ani seba navzájom. Netreba sa čudovať, že potom vyhrávajú voľby extrémisti, fašisti a všelijaké živly, ktorí tieto problémy síce v živote nevyriešia, veď ani nevedia ako, ale ľudia im dajú  hlasy, lebo hovoria presne to, čo ľudí trápi a čo chcú počuť.

Znamená to, že pri prehodnocovaní rozpočtu sa znova hovorí o kvótach?

Je to téma, ktorú otvára aj Komisia, aj niektorí politici. Slovensko požiadalo Európsky súdny dvor, aby sa tým zaoberal. Vezmime si, že utečenca, ktorý chce ísť do Nemecka, nasilu prevezú do Bulharska, alebo na Slovensko. On sa bude učiť slovenčinu, ale pri najbližšej príležitosti aj tak ujde do Nemecka. Nechápem prečo Európska komisia stále predkladá veci, ktoré rozbíjajú jednotnosť Európskej únie. Keby od začiatku riešila mnohé veci tak ako ich rieši dnes, nemuselo byť toľko migrantov v Európe.  Pritom sme tým, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, mohli túto pomoc poskytnúť efektívnejšie, bez trápenia,  bez mafiánskych skupín prevádzačov, ktorí vlani na tom zarobili šesť miliárd eur.

Rozpočet berie určite do úvahy aj energetickú úniu, ktorá je veľmi silnou témou.

V oblasti energetiky chceme poprepájať EÚ plynovými potrubiami a elektrickými vedeniami. Tým dokážeme znížiť ceny energií, ale aj zaručiť väčšiu bezpečnosť ich dodávok. Holandsko napríklad vie vyrobiť energiu z vetra, ktorá je veľmi lacná. Aby sme ju využili, potrebujeme vybudovanť akumulátory, ktoré by tú energiu udržali a siete, ktoré by ju preniesli do väčších vzdialeností. Aj takéto oblasti sa budú financovať z rozpočtu EÚ. Energetická stratégia EÚ hovorí o diverzifikácii zdrojov. Nemôžeme byť závislí iba na jednom dodávateľovi. Dnes je aj Slovensko závislé na dodávkach plynu z Ruska. Je nebezpečné ak máme iba jeden zdroj. Od plynovej krízy v roku 2009 sme vybudovali nové podzemné zásobníky plynu  a chceme, aby bolo možné v každej krajine získať energie do jednotlivých regiónov aj z iných smerov a zdrojov, nielen jedného.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Čo si myslíte o ruskej iniciatíve vybudovať Nord Stream 2?

Tento projekt ide proti stratégii EÚ a na úkor bezpečnosti dodávok do Európy. Nordstream 2 by išiel po morskom dne do severného Nemecka. Pritom tam už jedno takéto potrubie vedie. Dnes cez Slovensko ide tranzit z Ruska cez Ukrajinu do Európy. Nordstream 2 je zo strany Ruska politický projekt, zacielený proti Ukrajine. Slovensko by prišlo o miliardy eur z tranzitu plynu, ktorý dnes ide cez Ukrajinu.  Pritom ceny plynu pre spotrebiteľov by vzrástli, lebo by sa do nich premietlo aj splácanie nového plynovodu. Verím, že Únia nepôjde proti vlastným princípom. Na to, že vybudovanie Nord Stream 2 je proti pravidlám EÚ upozornili aj vedúci predstavitelia Lotyšska, Estónska, Litvy, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska, Česka. Podpísali list proti vybudovaniu Nord Stream 2. Ten bol doručený predsedovi Komisie Junckerovi.

Aktuálnym problémom je, že Čína zaplavila Európu lacnou oceľou a ohrozuje desiatky tisíc pracovných miest aj na Slovensku.

Čína zahltila lacnou oceľou nielen Európu, ale celý svet. Minulý rok bol čínsky oceliarsky priemysel v strate okolo 13 miliárd eur. Čína mala prebytok ocele okolo 441 miliónov ton, pričom celá EÚ potrebovala 155 miliónov ton. Predávali oceľ  za polovičnú cenu oproti roku 2009. K tomu čínska vláda znížila vývozný export Číny o 5 %. Zároveň bol kurz čínskej meny najnižší od roku 2011 voči doláru či euru. To ohrozilo existenciu oceliarskeho a ťažobného priemyslu v Európe.

Čo si myslíte o uznaní Číny za trhovú ekonomiku?

Číne bolo pred 15 rokmi sľúbené, že na konci roka 2016 dostane status trhovej ekonomiky v prípade, že bude robiť biznis v súlade so svetovými pravidlami. Poslanci Európskeho parlamentu sú proti automatickým koncesiám pre Čínu v roku 2016. Čína musí najprv splniť všetky potrebné kritériá. Naša politická skupina socialistov a demokratov naliehala na Európsku komisiu, aby spolupracovala s ostatnými členmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO), aby sa strategicky koordinoval spoločný postup v rámci WTO pred prijatím akéhokoľvek opatrenia. Všetky rozhodnutia, ktoré voči Číne urobíme, musia byť založené na komplexnom posúdení vplyvu s cieľom zhodnotiť dôsledky na zamestnanosť a udržateľný rast vo všetkých sektoroch EÚ. EÚ musí mať účinné antidumpingové nástroje, ktoré budú brať do úvahy skutočnú situáciu na trhu v Číne.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices