Lajčák
Podpis dohody o spolupráci SR a Holandska počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. PHOTO: archív MZV.

Slovensko a Holandsko podpísali dohodu o spolupráci počas slovenského predsedníctva

Necelý mesiac pred začiatkom slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie sa Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR stáva miestom intenzívnych diplomatických aktivít a vysokých návštev.

Minister Miroslav Lajčák v priebehu niekoľkých hodín privítal v Bratislave dvoch významných európskych partnerov, s ktorými rokoval o náplni slovenského predsedníctva, a ktorí vystúpili aj na pravidelnej porade všetkých slovenských veľvyslancov. Tá sa koná každé dva roky a vo štvrtok na nej vystúpil aj premiér Robert Fico .

O konkrétnej agende, ktorú preberie Slovensko od súčasného holandského predsedníctva 1. júla hovoril minister M. Lajčák vo štvrtok so svojim holandským kolegom Bertom Koendersom. Minister M. Lajčák sa na spoločnom rokovaní zaujímal o doterajšie skúsenosti holandského predsedníctva.  Obaja ministri detailne prebrali otvorené otázky, ktoré sú momentálne na programe Rady a ktoré budú mať presah aj na slovenské predsedníctvo.

Ministri tiež podpísali dohodu o spolupráci SR a Holandska počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Na jej základe budú holandskí experti pomáhať v oblastiach, v ktorých Slovensku z objektívnych dôvodov chýba dostatočná expertná základňa. Pôjde o niektoré oblasti medzinárodných otázok životného prostredia a politiky rybolovu.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Minister B. Koenders pricestoval na Slovensko už v stredu večer, keď absolvoval na pozvanie ministra M. Lajčáka pracovnú večeru spolu s podpredsedníčkou Európskej komisie a Vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou. Tá krátko pred tým absolvovala bilaterálne rokovanie s ministrom M. Lajčákom o predsedníctve SR v Rade EÚ a zastupovaní Únie smerom navonok Slovenskom v spolupráci s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť, ktorú vedie.

Mogheriniová tiež diskutovala so slovenskými veľvyslancami o výzvach, ktorým čelí európska diplomacia na medzinárodno-politickej scéne a akú úlohu budú zohrávať slovenské zastupiteľské úrady počas predsedníctva z hľadiska prezentovania politiky a záujmov EÚ vo svete.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices