Slovensku hrozí zvýšené riziko terorizmu, Fico chce posilniť bezpečnosť

BRATISLAVA – Pri zvýšení rizika teroristickej hrozby pre členské krajiny Európskej únie v tomto roku možno predpokladať zvýšenie rizika ohrozenia terorizmom aj pre Slovenskú republiku. Uvádza sa to v Správe o bezpečnosti Slovenskej republiky za rok 2015, ktorú na štvrtkové rokovanie vlády predkladá premiér Robert Fico.

Zvýšené riziko môže súvisieť najmä s vývojom bezpečnostnej situácie v Sýrii, Iraku, Líbyi a Afganistane. Islamský štát sa pravdepodobne bude snažiť odpovedať na svoje vojenské neúspechy v Iraku a Sýrii exportovaním nestability cez teroristické útoky do Európy, uvádza sa v predloženej správe.

Vzhľadom na aktuálny vývoj v krajinách zasiahnutých vojnovým konfliktom a v krajinách s nestabilným bezpečnostným prostredím nemožno očakávať v blízkej budúcnosti ani zmiernenie migračnej a utečeneckej vlny smerujúcej do krajín EÚ.

Radikáli

Bezpečnostnú hrozbu budú naďalej predstavovať navrátilci alebo menšie zradikalizované skupinky z konfliktných oblastí Sýrie a Iraku, podporovaní alebo vyslaní organizáciou ISIL/Daíš a samoradikalizovaní, tzv. osamelí aktéri/menšie skupinky, inšpirovaní džihádistickou propagandou, píše sa ďalej v správe.

Zároveň sa v materiáli zdôrazňuje, že realizáciou opatrení na úrovni Slovenskej republiky a aj v rámci medzinárodnej spolupráce sa podarilo minulý rok zachovať stav bezpečnosti v našej krajine na úrovni porovnateľnej s rokom 2014. Správa poukázala na to, že SR na medzinárodných fórach, predovšetkým v rámci NATO a EÚ prijímala opatrenia na posilnenie bezpečnosti voči rizikám vyplývajúcim z nestability na východ a južne od hraníc EÚ.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Bezpečnosť Slovenska

Materiál hovorí o potrebe pokračovania v začatých opatreniach zvyšujúcich bezpečnosť štátu ako aj v prijatí nových. Do konca júna budúceho roka by malo ministerstvo zahraničných vecí vypracovať novú Bezpečnostnú stratégiu SR. Z nej by mala vychádzať nová Obranná stratégia SR z dielne rezortu obrany, ktorá by mala byť tiež hotová do konca júna 2017.

Príslušné orgány podľa materiálu do konca budúceho roka vypracujú analýzu súčasného bezpečnostného systému a pripravia návrhy opatrení na jeho optimalizáciu. Do konca tohto roka by v rámci zachovania bezpečnosti mal rezort hospodárstva zabezpečiť podporu prípravy a realizácie dvoch nových cezhraničných prepojení elektrizačných sústav Slovenska a Maďarska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices