Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 26. týždňa 2016

Brexit skresáva ratingy. Už padol rating Británie aj EÚ.

BREXIT: Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s znížila rating Veľkej Británie z AAA na AA. „Pridala sa tak aj k agentúre Fitch, ktorá už predtým Británii odobrala najvyšší rating. Dôvodom tohto kroku sú samozrejme výsledky britského referenda, v ktorom obyvatelia rozhodli o brexite. Hlavnými rizikami pre krajinu sú podľa S&P zníženie ekonomického rastu, veľký tlak na verejné financie, pokles významu libry ako rezervnej meny, politická nestabilita a riziko odrhnutia sa Škótska a Severného Írska. Rating Británie zhoršila už aj agentúra Fitch z AA+ na AA a Moody’s hodnotí krajinu ratingom Aa1. Ratingový výhľad je podľa všetkých agentúr negatívny,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch predpovedá, že investície v britskej ekonomike sa budúci rok znížia o – 5 %. Podľa agentúry súčasná neistota podnieti firmy odložiť rozhodnutia o investíciách a naberaní pracovníkov, zatiaľ čo zvýšená volatilita na finančnom trhu ešte viac poškodí podnikateľskú dôveru. Podľa prognózy by do roku 2018 mala byť úroveň investícií v Británii o – 15 % nižšia v porovnaní s úrovňou, ktorú Fitch odhadovala pred referendom. Rast HDP bude v rokoch 2017 a 2018 nižší o 1 p. b., ako počítala predošlá prognóza agentúry. Ani spotreba nebude imúnna a klesnú teda aj výdavky spotrebiteľov.

Predseda Európskej rady Donald Tusk minulý týždeň uviedol, že lídri Európskej únie dali jasne najavo, že Británia si nemôže udržať prístup na jednotný trh EÚ bez akceptovania práv občanov krajín EÚ na voľný pohyb. Prístup na jednotný trh si podľa jeho slov vyžaduje akceptovanie všetkých štyroch slobôd, vrátane slobody pohybu. Tuskove vyjadrenia boli reakciou na slová britského ministra práce a penzií Stephena Crabba, ktorý sa snaží o nahradenie Davida Camerona na poste premiéra, a ktorý vyhlásil, že Británia musí počas rokovaní o rozvode s EÚ zabezpečiť kontrolu nad imigráciou. Dodal tiež, že je nevyhnutné, aby sa Británia snažila o dosiahnutie takých úzkych ekonomických vzťahov s EÚ, aké má teraz, ale je jasné, že potrebné bude obmedzenie imigrácie.

Ekonomické dopady britského referenda na seba zrejme nenechajú dlho čakať. A to je samotné vystúpenie Británie z únie stále v nedohľadne. Britský minister financií Osborne sa vzdal plánu, podľa ktorého mala krajina dosiahnuť prebytkový rozpočet do roku 2020. Podľa Osborna bude mať referendum negatívny dopad na ekonomiku Británie a krajina musí byť realistická aj čo sa týka jej verejných financií. Britská menová autorita BoE zároveň uviedla, že britská ekonomika bude potrebovať ďalšie menové stimuly, aby dokázala prekonať dopady referenda. Rozhodnutie Britov o odchode z EÚ totiž vyvolalo medzi tamojšími podnikateľmi neistotu ohľadom budúceho vývoja ekonomiky. Mnohé firmy už v súčasnosti pristupujú k znižovaniu investícií či k obmedzeniu prijímania nových zamestnancov, keďže nevedia, aké budú ďalšie obchodné vzťahy medzi EÚ a Britániou a aký to teda bude mať dopad na ich podnikateľskú aktivitu. BoE je preto pripravená pristúpiť k uvoľneniu menovej politiky, a to možno už aj na najbližšom zasadnutí 14. júla 2016. Britská centrálna banka by mohla v rámci uvoľňovania buď znížiť úrokové sadzby alebo napumpovať ďalšie peniaze do ekonomiky krajiny.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

EURÓPSKA ÚNIA: Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings znížila dlhodobý emisný rating Európskej únie na stupeň AA z úrovne AA+. Jej krátkodobý rating potvrdila na úrovni A-1+. Výhľad ratingov je stabilný. Dôvodom tohto kroku je názor agentúry, že deklarovaný zámer vlády Veľkej Británie odísť z EÚ zmenšuje fiškálnu flexibilitu únie a zároveň oslabuje jej politickú súdržnosť. Agentúra sa domnieva, že odchod Veľkej Británie si bude nevyhnutne vyžadovať nové a komplikované vyjednávania o nasledujúcom sedemročnom rozpočtovom rámci pre roky 2021 až 2027. Základný scenár agentúry ráta s tým, že hrubé platby zostávajúcich prispievateľov do rozpočtu sa pravdepodobne zredukujú, keďže celkový rozpočet sa zmenší. Ráta pritom s tým, že príspevky bohatších členov sa pravdepodobne zvýšia, aby nahradili stratu čistého financovania zo strany Veľkej Británie.

RUSKO: Európska únia v závere uplynulého týždňa urobila to, čo sa od nej všeobecne očakávalo a predĺžila sankcie voči Rusku o ďalší polrok, teda do 31. januára 2017. Sankcie platia od leta 2014, kedy vypukol rusko – ukrajinský konflinkt na Kryme a ich cieľom je donútiť Rusko, aby rešpektovalo prímerie na Ukrajine. Sankcie sú zamerané hlavne na ruské firmy z oblasti energetického, zbrojárskeho a finančného sektora.

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices