nice
PHOTO: Reprofoto noviny.sk.

Útok vo francúzskom Nice: nákladiak úmyselne zrážal ľudí, hlásia minimálne 73 obetí

NICE – Vo štvrtok večer vrazilo nákladné auto do davu ľudí počas osláv výročia Dobytia Bastily v juhofrancúzskom meste Nice. Miestne úrady hovoria o atentáte. Na mieste malo zomrieť najmenej 73 ľudí, viac ako 100 ľudí sa zranilo. Nákladné auto umýselne zrážalo ľudí, aby ich usmrtilo čo najviac. Šoféra nákladiaka zastrelili policajti. V nákladnom aute našli viacero zbraní, pušiek a granátov. Podľa francúzskeho denníka Le Figaro to dokazuje, že išlo o plánovaný teroristický útok.

K incidentu došlo na francúzskej promenáde Des Anglais v juhofrancúzskom meste Nice v priebehu ohňostroja pri príležitosti osláv Dobytia Bastily, píše na svojej stránke britská stanica BBC.

„Zdá sa, že vodič nákladného auta zabil desiatky ľudí,“ povedal bezprostredne po tragédii starosta Nice Christian Estrosi.

Svetové média najprv priniesli informáciu o 30 obetiach. Agentúra Reuters však neskôr zvýšila ich počet na 73, počet obetí neustále narastá.

Desiatky mŕtvych a zranených

„Po tom, ako kamión vrazil do davu ľudí, zomrelo v Nice najmenej 73 ľudí, išlo zrejme o útok,“ píše televízia SkyNews na svojej stránke. 

Podľa francúzskej televízie BMF TV sa pri nehode zranilo ďalších 100 ľudí. Na mieste bolo počuť streľbu. Biela dodávka, ktorá do ľudí vrazila, bola plná dier po guľkách. Tie mali pochádzať po prestrelke s polícou.

Podľa viacerých svedkov, nákladné auto sa pohybovalo tak, aby zrazilo čo najviac ľudí. Polícia vodiča nákladného auta po nehode zastrelila.V nákladnom aute našli policajti viacero zbraní, pušiek a granátov. Podľa francúzskeho denníka Le Figaro to dokazuje, že išlo o plánovaný teroristický útok.

Viac..  EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

Prezident

Francúzske úrady vyzvali miestnych obyvateľov, aby ostali doma a tento incident nazvali útokom a atentátom. Po incidente nastala na mieste nehody panika. Na miesto nehody príde osobne aj prezident François Hollande. V Paríži zasadne krízový štáb na ministerstve vnútra.

Ako uviedol miestny novinár z Nice, na mieste „bolo veľa krvi a mnoho ľudí sa zranilo,“ píše BBC. 

V Nice spustili takzvaný Biely plán, ktorý umožňuje vo výnimočných prípadoch, aby nemocnice príjimali aj veľký počet zranených.

Tragédia počas osláv

Agentúra AFP uviedla, že nehoda sa udiala v momente, keď končil ohňostroj na počesť osláv Dobytia Bastily. „Videli sme naraziť vozidlo do davu ľudí a poletovať trosky.“

Sociálna sieť Facebook spustila funkciu „safety check“, cez ktorú môžu dať ľudia v Nice vedieť rodinám a známym, že sú v bezpečí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices