Fico má pred summitom v Bratislave rešpekt. Orbán a Sobotka chcú spoločnú armádu

VARŠAVA / Premiér Robert Fico začína mať rešpekt pred Bratislavským summitom, ktorý sa koná 16. septembra. Prispela k tomu čulá diplomatická aktivita pred summitom.

Keď summit navrhoval, mal pocit, že pôjde o bežnú výmenu názorov na to, ako by mala fungovať Európska únia po odchode Veľkej Británie. „Keď však sledujem neuveriteľne čulú diplomatickú aktivitu, začínam mať obrovský rešpekt. Ten rešpekt vyplýva z toho, že sú tu obrovské očakávania, ale aj pomerne rozdielne názory,“ povedal Fico pred začiatkom rokovania so svojimi kolegami z Visegrádskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vo Varšave.

Rozdielne názory medzi krajinami sú podľa Fica hlavne na otázku, či EÚ potrebuje zmeny, ktoré si vyžadujú otváranie európskych zmlúv. Podľa premiéra sú krajiny, ktoré zmluvy chcú otvoriť, iné krajiny tvrdia, že Únia také hlboké zmeny nepotrebuje a ďalšie krajiny zase hľadajú zlatú strednú cestu.

„Je potrebné, aby sme si priblížili svoje postoje. Nemôžeme si dovoliť v Bratislave zlyhať, to by bol ten najhorší signál pre európsku verejnosť,“ povedal Fico s tým, že Bratislavský summit by mal naštartovať diskusiu o budúcnosti EÚ. Na summite sa chce s lídrami dvadsaťsedmičky venovať témam ako bezpečnosť, a to nielen o vnútornej bezpečnosti, nielen v súvislosti s terorizmom, ale aj ekonomickej bezpečnosti.

„Hospodárske a sociálne témy musia byť súčasťou,“ priblížil Fico. Ďalej by sa mal rozoberať aj vzťah členských krajín s európskymi inštitúciami. Fico chce tiež navrhnúť ďalšiu tému, a to tému s názvom Európska únia ako silný globálny hráč.

Spoločná armáda

Český premiér Bohuslav Sobotka na stretnutí navrhol, aby sa Európska únia v Bratislave venovala otázke spoločnej európskej armády. Za je aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

„Je možné, že aj dnes sa dostaneme k určitému prieniku, rysujú sa určité body, na ktorých sa v Bratislave budeme môcť zhodnúť,“ povedal Sobotka k neformálnemu bratislavskému summitu, na ktorom budú predstavitelia 27 členských krajín bez Británie rokovať o ďalšom smerovaní bloku po chystanom odchode Spojeného kráľovstva. Sobotka poznamenal, že by bolo dobré znova otvoriť tému európskej armády.

Jej vznik podporuje okrem iného aj Orbán. „Prioritne by sme sa mali venovať problému bezpečnosti, mal by sme začať s budovaním spoločnej európskej armády,“ povedal Orbán vo Varšave. Slovenský premiér Robert Fico povedal, že únia by mala pri hľadaní svojej budúcnosti zvážiť aj dôraz na svoje silové postavenie.

Nemecká kancelárka Angela Merkel prehlásila, že hoci bratislavský summit nebude ten, na ktorom budú urobené rozhodnutia, položí táto schôdzka základy pre ďalšie rozhodovanie. „V Bratislave sa musíme zamerať na to, čo máme spoločné,“ povedala. Ako to témach rokovania sa zmienila o bezpečnosti, migrácii a humanitárnej zodpovednosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices