Europoslanci v Libanone na vlastnej koži zažili dopad migračnej krízy

Delegácia výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody bola na pracovnej návšteve v Libanone. Dôvodom jej cesty bolo spoznanie krajiny po tom, čo do nej prúdi obrovské množstvo utečencov zo Sýrie. Členovia výboru potrebovali zistiť, ako táto krajina na východe Stredomoria zvláda migračnú krízu. 

Claude Moraes zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente povedal: „Táto situácia je skutočne extrémna. Zo Sýrie sem prúdi vyše 1,5 milióna utečencov. Už pred tým tu žili palestínski utečenci. V rámci libanonskej populácie existujú problémy s integráciou. Potrebujeme skutočne pochopiť, či ide len o finančnú pomoc, či potrebujeme viac presídľovať, či stupňovať sťahovanie utečencov. Inak vzniknú veľké problémy.“

Členovia výboru rokovali s libanonským ministrom zodpovedným za riešenie krízy, so zástupcami agentúry OSN pre utečencov a taktiež so samotnými utečencami.

Základom je spoločná zodpovednosť, kľúč k prerozdeľovaniu, lepšia politika presídľovania, lepšie sťahovanie. Moraes priznal, práve tieto dôležité fakty Európska únia nedodržiava a nedarí sa jej mať ich pod kontrolou. Podotkol, že pre tento región a pre Libanon samotný, to musia zmeniť.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

„Je zrejmé, že v Sýrii musí nastať prímerie, lebo toto pokračujúce utrpenie, ktorému čelí malá krajina – Libanon, sa stáva svetovou nočnou morou,“ vysvetlil Moraes a dodal „nevyslovujeme veľké sľuby, chceme to však lepšie chápať, aby sme pri návrate do Európskeho parlamentu pripravili lepší súbor politík.“

Spolu s ostatnými členmi výboru pozval na pôdu EP poslancov libanonského parlamentu, aby vyjadrili svoje názory a ozrejmili skutočný stav krajiny.

 

O oma

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices