Hlavný rabín Zväzu židovských obcí Britského spoločenstva národov Sir Jonathan Sacks. PHOTO: © European Union- EP.

Aká budúcnosť čaká židovské komunity v EÚ?

V utorok, v predvečer smrti Shimona Peresa, sa na pôde Európskeho parlamentu konala konferencia o budúcnosti židov EÚ. Poslanci tak mali možnosť diskutovať s predstaviteľmi židovskej komunity. Mnohí z nich počas konferencie vyjadrili svoje obavy kvôli narastajúcemu antisemitizmu a pravicovému populizmu. „Židovskí priatelia a susedia, stojíme pri vás proti tím, ktorí rozširujú nenávisť. Európa nie je Európou bez svojich židov. Európa je vaším domovom,“ vyhlásil počas konferencie Martin Schulz.

Konferenciu otvoril podpredseda Parlamentu Antonio Tajani (EPP, IT). Hovoril o tom, že populácia židov v Európe klesá. V roku 1991 ich boli 2 milióny a v roku 2010 ich bolo už len 1,4 milióna. Okrem toho sa musia neustále obávať mnohých útokov. „Európski židia musia mať možnosť žiť v pokoji a musia byť rešpektovaní tak ako všetci ostatní. Svoju vieru a identitu by mali môcť ukazovať bez toho, aby ich niekto napádal,“ vyhlásil.

Antisemitizmus, extrémna pravica, radikálny islam, terorizmus

Väčšina zúčastnených nevidí budúcnosť židov v Európe veľmi ružovo.  „Židia sú konfrontovaní s nadávkami, diskrimináciou a obťažovaním, niekedy dokonca fyzickým násilím alebo ich dokonca až vraždia, ako tomu bolo v Paríži, Bruseli alebo Amsterdame,“ povedal Francis Kalifat, predseda zastupiteľstva francúzskych židovských inštitúcií.

Pinchas Goldschmidt z európskej konfederácie rabínon identifikoval dva hlavné problémy, ktorým dnešní židia čelia: radikálny islam a islamský terorizmus a extrémnu pravicu, ktorej sila v Európe v súčasnosti narastá. Mnohí vystupujúci takisto kritizovali aj hnutie BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), považujúc antisionizmus za novú tvár antisemitizmu.

Antisemitizmus verzus európske hodnoty

„Veľmi sa mýlime ak sa nazdávame, že antisemitizmus je nebezpečný len pre židov. V prvom rade je hrozbou pre Európu a jej slobody, ktorých dosiahnutie jej trvalo storočia,“ vyhlásil hlavný rabín Zväzu židovských obcí Britského spoločenstva národov Sir Jonathan Sacks. „Žiadnej spoločnosti, ktorá podporovala antisemitizmus, sa nikdy nepodarilo udržať si slobodu, ľudské práva alebo náboženské slobody. Každá spoločnosť, v ktorej vrie nenávisť, najprv zničí svojich nepriateľov, no potom zničí samu seba,“ dodal.

Nie všetko je také zlé

Aj keď situácia židov nie je tá najlepšia, vždy existuje nádej, že sa môže zlepšiť. Myslí si tu napríklad aj hlavný bruselský rabín Albert Guigui. „Nie je príjemné počúvať, že mnohí židia cítia, že na európskej pôde už nemôžu bezpečne žiť, študovať, pracovať alebo sa modliť,“ ľutoval, no zároveň dodal, že „pre židov Európe existuje budúcnosť.“

Súhlasí s ním aj francúzsky filozof Bernard-Henri Levy. Situácia podľa neho nie je taká dramatická, ako ju vidia niektorí ľudia. „V roku 1930 boli židia sami. Dnes majú spojencov. Neviem o žiadnej európskej krajine alebo inštitúcii, ktorá by bola viditeľne živila antisemitizmus,“ povedal. Albert Guigui na to dodal, že „priateľstvá medzi rozličnými náboženstvami narastajú a sú silné a pevné.“

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Viacerí účastníci diskusie požadovali viac investícií do vzdelávania, vymáhania práva, spoluprácu medzi členskými štátmi v boji proti terorizmu a vytvorenie orgánu na sledovanie antisemitizmu. Benni Fischer z európskeho zoskupenia židovských študentov a poslankyňa Cecilia Wikstrom (ALDE, Švédsko) hovorili aj o tom, že do debaty o budúcnosti židov musíme zapojiť viac mladých a žien.

Ako tu môže pomôcť Európsky parlament

Podľa poslanca Fernanda Lópeza Aguilara (S&D, Španielsko) by tu mali byť poslanci zapojení všetkými možnými spôsobmi. Komunikovať, vzdelávať i prijímať legislatívu. „Ak nechceme, aby sa Európa sama zničila, tak musíme stáť spolu, politici aj náboženskí vodcovia. Ak sa nám podarí získať si srdcia občanov a potlačiť nenávisť, tak budeme mať možnosť zachrániť dušu Európy.“ Týmito slovami ukončil konferenciu predseda Parlamentu Martin Schulz.

Utorková konferencia bola v poradí treťou v rámci takzvaného dialógu s náboženskými a nekonfesnými organizáciami, ktorý zakotvuje článok 17 Zmluvy o fungovaní EÚ. Koncom minulého roka sa uskutočnila podobná konferencia o prenasledovaní kresťanov vo svete a v apríli tohoto roku o moslimoch čeliacich radikalizácii.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices