Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmström, PHOTO © European Union

Tovar dvojakého použitia môže byť hrozbou, Komisia chce súčasné nariadenie obnoviť

Tovar dvojakého použitia len s určitými výnimkami voľne prúdi európskym trhom. Komisia má obavy o jeho zneužitie. V snahe zabrániť rizikám predostrela návrh o obnove existujúceho nariadenia. 

Hlavným cieľom je posilniť kontroly exportu pri tovare tohto typu. Súčasné nariadenie je už takmer zastaralé a potrebuje obnovu. Proces vývozu chcú zjednodušiť a modernizovať. Tieto tovary a technológie môžu byť totiž zneužité na porušovanie ľudských práv, teroristické úkony či rozvoj zbraní. Nový návrh má navyše ušetriť čas aj peniaze. S obnovou chcú zároveň zachovať súťaživosť európskych spoločností.

Do zoznamu tovaru dvojakého použitia patria napríklad nukleárne reaktory, kryogénne chladiace jednotky, výbušniny, monitoring a dohľadové systémy. Únia je totiž hlavným výrobcom a vývozcom tovaru dvojakého použitia a zohráva úlohu v boji proti rozširovaniu zbraní masovej deštrukcie.

Podľa eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej je zachovanie mieru a ochrana práv človeka základom EÚ. „Žijeme v nepokojných časoch a naša obchodná politika je v tomto zásadná. Práve preto navrhujeme niekoľko modernejších pravidiel, aby sa vývoz nezneužíval na ohrozenie medzinárodnej bezpečnosti či podkopávanie ľudských práv.“

V prípade ohrozenia dovoľuje nariadenie vývoz zastaviť. Modernizácia je vraj nutná najmä s narastajúcimi hrozbami a vývinom technológií. Návrhom sa bude ďalej zaoberať Rada EÚ a Európsky parlament.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

O jen

Odporúčame pozrieť

Nové iniciatívy na posilnenie vedúceho postavenia európskeho priemyslu v oblasti progresívnych materiálov

Komisia navrhla komplexnú stratégiu, vďaka ktorej sa má EÚ priblížiť k vedúcemu postaveniu v oblasti …

Consent choices