monika benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Beňová: Sloboda neznamená možnosť bezohľadného šírenia nenávistných ideológií a strachu

Európska únia (EÚ) sa vďaka princípu solidarity snaží pomáhať svojím členským štátom pri napĺňaní cieľov v oblasti ekonomickej, sociálnej, či kultúrnej. Zároveň by mala byť spoločenstvom, ktoré napriek pretrvávajúcim rozdielom spája rešpekt k rovnakým hodnotám. Ich dodržiavanie však niektoré krajiny a najmä ich vládni predstavitelia, v snahe súperiť s narastajúcim populizmom a extrémizmom, akoby prestali považovať za dôležité.

Medzi základné hodnoty, na ktorých EÚ stojí patrí úcta k ľudskej dôstojnosti, demokracia, rovnosť, právny štát, rešpektovanie ľudských práv a sloboda. Sloboda však vonkoncom neznamená možnosť bezohľadného šírenia strachu a podporovania nenávistných ideológií, pre ktoré v minulosti v Európe zomierali milióny ľudí. Tak si to dnes bohužiaľ niektorí ľudia mylne predstavujú. Sloboda je však predovšetkým o zodpovednosti a vzájomnej tolerancii,“ zdôraznila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Únia má svoje konkrétne nástroje na presadzovanie dohodnutých právnych predpisov a zmlúv. V praktických záležitostiach akými sú pravidlá hospodárskej súťaže, obchodná, či menová politika s ich dodržiavaním nie sú veľké problémy. Situácia sa však zhoršuje v prípade demokratických pravidiel, právneho štátu, či dodržiavania základných práv,“ priblížila poslankyňa. Ich spochybňovanie však populizmus a extrémizmus v Európe neoslabuje.Práve naopak. Rôzne avantúry sa predsa nedajú poraziť tým, že sa im budeme akokoľvek prispôsobovať, či ustupovať,“ uviedla Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Európsky parlament sa preto v rámci dnešného plenárneho zasadnutia bude zaoberať zriadením mechanizmu pre demokraciu, právny štát a základné práva v EÚ, ktorý by mal byť schopný proti ich porušovaniu účinne zasahovať. Doteraz to bolo priveľmi opatrné a neúčinné. Slabnúca viera v spoločné hodnoty pritom oslabuje aj vzájomnú dôveru, ktorá je pre ďalšie fungovanie EÚ nevyhnutná,“ uzavrela europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices