obezita
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Každý šiesty Slovák je obézny

SLOVENSKO / Slovákov trpiacich obezitou pribúda. Podľa prieskumu Eurostatu sa naša krajina ocitla v obezite dospelých tesne nad priemerom Európskej únie.

Na prvých dvoch miestach rebríčka je Malta a Lotyšsko, najštíhlejších dospelých ľudí má Rumunsko. „Na Slovensku sa za obézneho považuje každý šiesty človek,“ hovorí hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Jana Cappello.

V roku 2015 dokonca vznikol Národný program boja proti obezite, do ktorého sa zapojilo nielen ministerstvo zdravotníctva, ale aj školstvo, ktoré pripravilo veľkú reformu jedálnička v školských jedálňach. Ministerstvo dopravy dokonca volalo deti aj ich učiteľov na bicykle.

Čo je to morbídna obezita

Pravda je však taká, že počet obéznych Slovákov z roka na rok rastie.„Volá sa to morbídna obezita. Rastie aj počet detí, ktoré týmto ochorením trpia,“ upresnila endokrinologička MUDr. Dagmar Prokešová.

V očiach Svetovej zdravotníckej organizácie je na tom Slovensko ešte horšie. Tá hodnotila aj problémy s nadváhou, ktorou trpí až 60 percent Slovákov, preto sme sa spomedzi 53 krajín prejedli až na nelichotivé ôsme miesto.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Nezdravá strava, pohodlnosť

Dôvodom je nezdravá strava, ale aj pohodlnosť, ktorú chceli slovenskí lekári už v roku 2011 zaradiť medzi závislosti. Na šport nám jednoducho neostáva čas. Štatistika sa pripravovala na základe výpočtov Indexu telesnej hmotnosti, ktoré však nemusia hovoriť úplnú pravdu.

Štatistiky naznačujú, že s kilami naviac majú problém viac menej vzdelaní ľudia. Tí, ktorí majú málo, siahajú skôr po lacnejších potravinách, ktoré však nemajú dostatočnú výživovú hodnotu a preto, že majú vysoký glykemický index, človek ich musí zjesť viac, aby sa nasýtil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices