cop-22
PHOTO: © European Union- EP.

Svetoví lídri sa tento týždeň zídu na klimatickej konferencii v Marakéši COP22

Necelý rok po tom, ako bola v Paríži prijatá prvá globálne záväzná klimatická dohoda, sa svetoví lídri opätovne stretávajú v Marakéši. Tentokrát je reč o tom, ako sa budú dohodnuté opatrenia implementovať. Otázkou napríklad zostáva, čo sa zmení po nedávnych amerických voľbách. Tento týždeň sa konferencie zúčastní aj delegácia dvanástich poslancov Európskeho parlamentu.

Delegácia Európskeho parlamentu

Od pondelka do piatku sa konferencie zúčastní aj skupina dvanástich europoslancov pod vedením šéfa výboru pre životné prostredie Giovanniho La Viu (EPP, IT). O priebehu rokovaní bude členov zákonodarného zboru bude každý deň informovať komisár pre klímu a energetiku Miguel Arias Cañete. Okrem neho sa poslanci stretnú aj so zástupcami mimovládnych organizácií a delegáciami viacerých krajín.

Čo sa dohodlo počas COP21 v Paríži

Parížska dohoda z minulého roku, ktorú prijalo 195 krajín, je úplne prvou právne záväznou globálnou dohodou na boj proti klimatickým zmenám. Jej cieľom je limitovať nárast svetovej teploty pod 2 stupne Celzia v porovnaní s predindustrálnou érou. V EÚ vstúpila do platnosti 4. novembra potom, ako Európsky parlament vyslovil súhlas s jej ratifikáciou.

COP22

Tohtoročná konferencia v Marakáši sa zameriava na to, aké konkrétne kroky je potrebné prijať na to, aby sme Parížsku dohodu uviedli do života. Reč je tu napríklad o národných klimatických plánoch, ktoré by mali byť čo najjasnejšie a najtransparentnejšie. Pri ich príprave by sa mala používať jednotná terminológia a metodika, dnes sa každá krajina pridŕža iných štandardov. Všetky ich kroky by sme mali vedieť riadne sledovať a hodnotiť. Tieto plány bude takisto potrebné pretaviť do konkrétnych politík.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Ďalšou témou rokovaní je to, ako posilniť aktivity proti zmenám klímy do roku 2020 a v neposlednom rade sa tu hovorí aj o financovaní. Rozvinuté krajiny sa totiž zaviazali, že tým chudobnejším poskytnú peňažnú pomoc. Teraz už len zostáva určiť, kto bude koľko prispievať do spoločného fondu.

O dac

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices