matecna-rybolov
Ministerka Gabriela Matečná prezentuje výsledky prvého dňa Rady ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva. PHOTO: Archív MPRV SR.

Slovensko doviedlo Európu ku kompromisu: Kvóty pre hlbokomorský rybolov boli jednohlasne schválené

Brusel/Bratislava, 15. november 2016 – Slovenská agrárna diplomacia dosiahla ďalší významný úspech. Na pondelkovom rokovaní pod vedením ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej prvýkrát po šiestich rokoch Rada ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo schválila kvóty pre hlbokomorský rybolov jednohlasne. Ministri sa okrem toho zaoberali aj nákazami zvierat a vtáčou chrípkou.

„Naša agrárna diplomacia zasa raz prekvapila, je za tým však množstvo práce a rokovaní. Touto jednohlasnou dohodou sa nám podarilo spojiť Európu v udržateľnejšom riadení hlbokomorských populácií rýb. Výlov niektorých druhov sme znížili, aby sa mohli zregenerovať a v dlhodobom meradle tak mohli byť lovené aj v budúcnosti,“ zdôraznila ministerka Gabriela Matečná. Kvóty pre hlbokomorský rybolov sa stanovujú v dvojročných intervaloch, tentoraz boli schválené pre obdobie 2017 – 2018. Kvóty sa týkajú hlbokomorských druhov žralokov a  hlbokomorských populácií rýb ako pagela bledá, stuhochvost čierny, či mieňovec európsky a ďalšie.

Ministri rokovali aj o šíriacich sa chorobách zvierat ako je africký mor ošípaných, ktorý šíria najmä diviaky, nodulárnej dermatitíde hovädzieho dobytka a vtáčej chrípke. Práve vtáčia chrípka H5N8, ktorú šíria neskoro migrujúce divé vtáky, je aktuálna téma a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. Dotknuté sú viaceré krajiny ako Maďarsko, Rakúsko a Nemecko už zriadilo krízovú komisiu.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Na Slovensku zatiaľ žiadny nález zaznamenaný nebol. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR aj Štátna veterinárna a potravinová správa SR situáciu veľmi pozorne sledujú a vykonávajú intenzívne kontroly u dodávateľov.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices