ariane-5
ZDROJ: Reprofoto/noviny.sk.

Raketa Ariane 5 vyniesla na orbit 4 satelity

GUAYANA / Raketa Ariane 5 vyštartovala z francuzskej Guayany. Prvýkrát vyniesla na orbit 4 satelity navigačného systému Galileo. Ide o prvý štart európskej rakety, ktorá vyniesla až 4 satelity naraz. Doteraz vynášali vždy len 2 satelity, a to ruskou raketou Sojuz. Štart rakety Ariane bol naplánovaný na 14:06 nášho času, lokálneho času o 10:06.

Štart rakety zabezpečila Európska vesmírna agentúra ESA s Arianspace, pričom Európska únia je do projektu zainteresovaná tým, že vytvára vesmírnu politku EÚ a financuje navigačný systém Galileo. Ten v celkovej konštelácií pozostáva z 30 satelitov.

Aktuálne je na obežných dráhach 14 satelitov a po štvrtkovom štarte by ich malo byť 18.

Zhruba po 3 hodinách dôjde k odpojeniu prvej dvojice satelitov na obežnú dráhu a po 20 minútach sa odpojí posledná dvojica satelitov. Počas tohto procesu, raketa dosiahne vzdialenosť od Zeme 22 925 kilometrov. Cely proces od štartu rakety po moment, kedy satelity dorazia na obežnú dráhu trvá 3 hodiny a 30 minút.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Proces umiestnenia satelitov má dve časti. Prvá časť je vlastný štart rakety a druhá časť je odpojenie a umiestnenie satelitov na obežné dráhy. Len po tom, ako sa satelity umiestnia na obežnú dráhu a dôjde k prvému prenosu signálu z nich na Zem, teda keď sa dokončia obe časti tohto procesu, je možné vyhlásiť misiu za úspešne ukončenú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

vesmir

Európska vesmírna agentúra: Prvý štart rakety Ariane 6 znova odložili

Prvý štart nosnej rakety Ariane 6 z programu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) v utorok opätovne …

Consent choices