Monika Smolková. PHOTO: © European Union 2013 - EP
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP

Monika Smolková: Slovenské predsedníctvo je v cieli a podľa poslancov EP sme aj víťazi

Zástupcovia politických skupín v utorok ocenili odchádzajúce slovenské predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ za dosiahnutie hmatateľných výsledkov napriek ťažkým časom. Rečníci v rozprave s premiérom Robertom Ficom a predsedom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom spomenuli napríklad vznik Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, schválenie budúcoročného rozpočtu EÚ zameraného na rast a zamestnanosť, podpis obchodnej dohody medzi EÚ a Kanadou a pokrok v modernizácii nástrojov na ochranu obchodu.

Niektorí rečníci sa však vyjadrili na adresu slovenského predsedníctva v Rade kriticky za presadzovanie „nerozumnej‟ obchodnej politiky EÚ a vyzvali na zmenu kurzu smerom k sociálnejšej Európe. Ďalší zdôraznili, že agenda EÚ sa nesmie stať rukojemníkom vnútropolitických problémov.

Niekoľkí poslanci tiež kritizovali slovenskú vládu za to, že nevysvetlila finančné škandály súvisiace s predsedníctvom, ako aj za jej neochotu pomôcť členských štátom, ktoré čelia najväčšiemu náporu migrantov.

Prejavy jednotlivých rečníkov 

„Slovenské predsedníctvo je v cieli a podľa poslancov EP sme aj víťazi. Naše predsedníctvo hodnotia všetky inštitúcie EÚ pozitívne. Urobili sme kus poctivej práce v prospech Európy. Aj vďaka nám sa navýšil rozpočet programu Erasmus+ a programu záruky pre mladých, ratifikovala sa dohoda COP21 a uzatvorila dohoda s Kanadou,‟ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

„Napriek zložitým okolnostiam odviedli pracovníci SK PRESS výborný výkon, za čo im patrí poďakovanie. V hlavných bodoch našej agendy, ako je jednotný digitálny trh, či Energetická únia, sme dosiahli významné pokroky. Je škoda, že boli mediálne prekryté kauzami a výrokmi predsedu vlády a niektorých jej členov,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

„Oceňujem veľmi solídny výkon našich diplomatov. Som tiež pyšná na našich umelcov, ktorí robili Slovensku dobré meno po celej Európe. Čo ma mrzí sú niektoré vyjadrenia a činy našich vrcholových politikov. Aj keď sa na pôde inštitúcii snažili presvedčiť o svojej štátnickosti, aj vďaka predsedníctvu pozná už celá EÚ ich pravú tvár,‟ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

Súvislosti

Slovensko prebralo predsedníctvo v Rade od Holandska dňa 1. júla 2016. Predsednícku štafetu odovzdá po uplynutí svojho mandátu dňa 1. januára 2017 Malte.

Ambíciou prvého slovenského predsedníctva v Rade bolo „zvýšiť jednotu, súdržnosť a odolnosť Únie voči vonkajším i vnútorným výzvam a posilniť dôveru občanov v európsky projekt.“

Predsedníctvo sa v rámci svojho šesťmesačného mandátu snažilo zamerať na nasledujúce priority: hospodársky silná Európa, moderný jednotný trh, udržateľná migračná a azylová politika a globálne angažovaná Európa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices