berlin
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nemecká polícia pátra po Tunisanovi, ktorý je podozrivý z útoku v Berlíne

BERLÍN / Nemecká polícia pátra v súvislosti s berlínskym útokom na vianočný trh po podozrivom Tunisanovi, uviedol denník Allhgemeine Zetung. Stopy ukazujúce na neho našla v kamióne. Polícia to zatiaľ oficiálne nepotrvrdila.

Podľa denníka našli policajti v kabíne kamiónu, ktorý v pondelok vošiel na vianočný trh v centre Berlína, dokumenty vzťahujúce sa na 21-ročného Ahmada A., po ktorom pátrajú na území celej spolkovej republiky.

V Kabíne kamiónu, ktorý v pondelok večer vošiel s vypnutými svetlami na vianočný trh v centre Berlína, podľa denníka Algemeine Zeitung policajti našli dokumenty vzťahujúce sa na 21-ročného Ahmada A. Pátrajú po ňom na území celého Nemecka.

Server Spiegel Online rovnako uviedol informáciu o Tunisanovi. Napísal ale, že sa tento človek narodil v roku 1992 a že má preukaz na meno Anis A. Stanica RBB oznámila, že policajti prehľadali všetky nemocnice v Berlíne a Brandenbursku. Sú totiž presvedčení, že páchateľ je zranený.

Polícia muža evidovala

Podozrivý Tunisan bol podľa denníka Bild polícii známy ako muž, ktorý môže predstavovať nebezpečenstvo. Televízia ARD hovorí o napojení na salafistov na západe Nemecka. Práve v západonemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie- Vestfálsko bol vystavený dokument, ktorý polícia našla v kamióne. Má íst o dokument, ktorý Tunisanovi umožňoval v Nemecku pohyb.

Už v pondelok zatkla polícia podozrivého Pakistanca, nakoniec ho ale prepustila, pretože sa ukázalo, že páchateľom činu nebol. Pri útoku zomrelo 12 ľudí, desiatky ďalších sú zranení.

Pri útoku zahynulo celkom 11 ľudí. Dvanástou obeťou je poľský vodič kamiónu, ktorý podľa denníka Bild zahynul až po masakre. Predtým sa v kabíne vodiča údajne odohral boj, pri ktorom poľský vodič zrejme zabránil ešte väčšej tragédii. Doposial sa špekulovalo, že zomrel skôr, možno aj v momente, kedy páchateľ kamión ukradol.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Zranených navštívil prezident

Zranených v berlínskej nemocnici Charité navštívil prezident Joachim Gauck. Podľa hovorcu kliniky zostáva jeden zo zranených v kritickom stave. Stav ostatných vážne zranených je už stabilizovaný. Celkom pri útoku zranenie utrpelo takmer päťdesiat ľudí. Medzi obeťami útoku sú možno aj dve cudzinky – Talianka a Izraelčanka, ktoré sú od pondelka nezvestné. Úrady medzi mŕtvymi identifikovali šesť Nemcov.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére dnes informoval, že krajina zvýši bezpečnostné opatrenia počas tohtoročných silvestrovských osláv. Berlínsky primátor Michael Müller vyzval občanov, aby sa nepoddávali strachu ale zároveň boli obozretní. Viac bezpečnostných kamier v uliciach nemecká metropole pre pondelkový útok neplánuje.

Politické body

Müller dnes spolu s ďalšími nemeckými politikmi kritizoval bavorského premiéra a predsedu Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera, ktorý už v utorok v súvislosti s útokom hovoril o nutnosti zaviesť limity pre počet migrantov prichádzajúcich do Nemecka. Podľa kritikov Seehofer tragédiu zneužil, aby získal politické body. Bavorský premiér to odmieta.

Vianočný trh na námestí Breitscheidplatz, kde sa útok odohral, sa znova otvorí asi už vo štvrtok. Ostatné trhy v meste otvárajú dnes.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices