panama-papers
PHOTO: © European Union.

Register vlastníkov spoločností by pomohol v boji proti praniu špinavých peňazí

Európska únia potrebuje Európsky register skutočných vlastníkov spoločností, presné definície, informácie o podozrivých transakciách a presadzovanie nadnárodnej spolupráce, ako je napríklad US Financial Investigation Unit. Tvrdí to vyšetrovací výbor pre Panamské dokumenty.

Pranie špinavých peňazí je podľa Philippa de Kostera z belgickej finančnej spravodajskej jednotky nie fiškálnym problémom, ale trestným činom. Spomínaná spravodajská jednotka je nezávislým správnym orgánom zapojeným do boja proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti a do boja proti financovania terorizmu.

Po štandardizovanom, vzájomne prepojenom a ľahko použiteľnom registri národných bankových účtov, ktorý by bol k dispozícii všetkým orgánom presadzovania práva v EÚ volal aj Giovanni Kessler, generálny riaditeľ Európskeho úradu pre boj proti podvodom. Sledované bankové účty budú mať silný odstrašujúci účinok na osoby, ktoré ich používajú na úplatky. Sledovanie by sa tiež zvýšilo na detekciu podvodných aktivít,“ povedal Kessler.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

Klaus Meyer-Cabri, člen Agentúry Európskej únie zaoberajúcej sa justičnou spoluprácou v trestných veciach povedal, že sa v posledných rokoch zaznamenal zvýšený počet prípadov prania špinavých peňazí. V súvislosti s Panama Papers opísal dopad na finančné zdroje agentúry. Zatiaľ čo normálne koordinačné stretnutia stoja 8 000 eur, financie na schôdzky zaoberajúce sa panamskými dokumentmi sa vyšplhali na 60 000 eur.

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Jezek

Petr Ježek: Digitálne hospodárstvo sa nezdaňuje tak, ako by sa malo

Nový výbor EP pre finančnú trestnú činnosť a daňové podvody sa zameria aj na digitálne …

Consent choices