emisie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament bude hlasovať o reforme systému na obchodovanie s emisiami

Európsky parlament bude tento týždeň počas svojho plenárneho zasadnutia hlasovať o reforme systému na obchodovanie s emisiami. Jeho cieľom je zníženie emisií skleníkových plynov, no v súčasnosti nefunguje tak, ako sa predpokladalo. EÚ je po Číne a USA tretím najväčším zdrojom emisií na svete, má však najambicióznejšie plány na ich zníženie – do roku 2030 ich chce obmedziť o 40% v porovnaní s rokom 1990. A to bez toho, aby pritom utrpela konkurencieschopnosť nášho priemyslu.

Systém pre obchodovanie s emisiami (ETS) bol zriadený v roku 2005. Elektrárne a továrne, ktorých je v EÚ dokopy viac ako 11 tisíc, sú povinné mať na každú tonu CO2, ktorý vypúšťajú, povolenku. Tieto povolenky môžu kupovať a predávať na aukciách. Niektoré sú však prideľované zdarma, a to najmä v takých odvetviach, kde hrozí riziko, že firmy odídu do iných krajín, kde si s pravidlami ohľadne emisií hlavu moc nelámu.

ETS by mal donútiť firmy, aby znečisťovali menej. Čím menej CO2 vypúšťajú, tým menej musia platiť. No za posledné roky ceny povoleniek výrazne klesli, pretože ich na emisnom trhu bolo priveľa. Firmy tak nič nenútilo k tomu, aby sa snažili nachádzať ekologickejšie riešenia.

Viac..  Robert Hajšel: Pri novej norme euro7 ide o zbytočné odbočenie od cieľa EÚ

Počet povoleniek, s ktorými sa obchoduje na aukciách, sa preto každým rokom znižuje. Podobne sa znižuje aj počet tých, ktoré firmy dostávajú zdarma, s výnimkou kľúčových odvetví.

V stredu budú poslanci hlasovať o návrhu, ktorý ráta s odstránením prebytku povoleniek a zvýšením ich cien. Okrem toho požaduje, aby sa ich počet znižoval rýchlejšie ako doteraz a aby sa istá časť z nich uložila do „rezervy“.

Text, ktorý prijme Parlament tento týždeň, bude slúžiť ako základ pre vyjednávanie s členskými štátmi v Rade EÚ. V mene Európskeho parlamentu bude rokovania viesť britský poslanec Ian Duncan (ECR), ktorý je autorom správy ohľadne reformy ETS.

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices