Ilustračné PHOTO © European Union – EP.

Riešenie klimatických zmien vidí Únia v modernizácii technológií vo východných členských štátoch

Európsky systém obchodovania s emisiami je jednou zo snáh Európskej únie ako riešiť zmenu klímy. Pre východné členské štáty boli vyčlenené finančné prostriedky na inováciu a modernizáciu technológií súvisiacich s vytváraním emisií.

„Dá sa povedať, že ide o spôsob, akým podporujeme riešenie na báze trhového princípu. Koncepcia znie tak, že skrátka umožníme tým, čo chcú znečisťovať, aby za toto znečisťovanie platili,“ hovorí o obchodovaní s emisiami Ian Duncan zo strany Európskych konzervatívcov a reformistov.

Na vypúšťanie uhlíkových emisií je potrený istý počet kvót. Znečisťovanie vo väčšej miere logicky znamená dokúpiť si kvóty. Na začiatku to takto fungovalo bezchybne. Potom prišla finančná kríza. V dôsledku finančnej krízy výrazne poklesla výroba, nikto už nevypúšťal emisie, preto ani nepotreboval kvóty, ktoré by dovoľovali znečisťovanie,“ dopĺňa Duncan.

V dôsledku obrovského nadbytku kvót tak padol návrh na zriadenia takzvanej rezervy stability trhu, kam by sa dali premiestniť nadbytočné kvóty. Najskôr sme sa pokúsili zdvojnásobiť rýchlosť, akou tieto kvóty smerujú do banky, aby sa z trhu stiahli rýchlejšie. Prirodzene k väčším problémom nášho kontinentu patrí to, že východ vo veľkej miere využíva postsovietsku technológiu,“ hovorí Duncan.

Viac..  Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices