Ilustračné PHOTO © European Union – EP.

Dôležité otázky v oblasti robotiky má riešiť vznikajúca legislatíva

Európsky parlament sa usiluje pripraviť legislatívu, ktorá by zahŕňala právne a etické aspekty spojené s umelou inteligenciou. Súčasťou európskeho projektu Robolaw je aj Sant´Anna Institute v meste Pisa, kde sa vedci venujú práve otázkam zodpovednosti robotov a iným právnym aspektom.

„Svet robotiky má nesmierne široký záber, takže v prípade príliš všeobecného prístupu hrozí,že sa nepodarí riešiť základné otázky,“ hovorí Erica Palmerini, koordinátorka projektu Robolaw.

Právnik Andrea Bertolini, ktorý sa špecializuje na súkromné právo tvrdí, že robotov nemôžeme porovnávať s inými produktmi: Keď tieto otázky vznikali, uvažovalo sa o úplne iných zariadeniach, takže riešenia, ktoré sa takto vytvorili nemusia byť najvhodnejšie pre oblasť robotiky.“

V súčasnosti projektujú inžinieri v laboratóriách robotov schopných učiť sa od okolia a neskôr sa samostatne rozhodovať. V tomto prípade je otázkou, či má programátor vždy niesť zodpovednosť za svoje skutky, keďže vplyv na robota bude mať aj prostredie. Parlament na to odpovedá takzvanou elektronickou subjektivitou, čo znamená, že robot bude považovaný za právnickú osobu s istými právami aj povinnosťami.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Európsky parlament predpokladá, že vznikajúca legislatíva v oblasti robotiky bude motorom rastu v tomto odvetví, pretože pocit právnej istoty podporí výskum aj priemyselný vývoj.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Dezinfekčné roboty od Európskej komisie do štyroch slovenských nemocníc

Štyri nemocnice na Slovensku dostali roboty, ktoré zakúpila Európska komisia na dezinfekciu nemocničných miestností, čo …

Consent choices