brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Do brexitu musí Veľká Británia zaručiť právo voľného pohybu občanov EÚ

Spojené kráľovstvo musí až do svojho odchodu z Európskej únie rešpektovať právne predpisy EÚ vzťahujúce sa na voľný pohyb občanov Únie. To bol hlavný odkaz väčšiny poslancov, ktorí sa v rámci stredajšej rozpravy s Komisiou ujali slova. Dodržiavanie práv občanov Únie pobývajúcich na britskom území by podľa nich mala zaistiť exekutíva EÚ. Mnoho rečníkov tiež zdôraznilo, že práva občanov EÚ by nemali byť v rokovaniach o brexite využívané ako nástroj na dosiahnutie ústupkov.

Mnoho poslancov v rozprave poukázalo na neistotu, v ktorej sa ocitlo 3,1 milióna nebritských občanov EÚ na území Spojeného kráľovstva po júnovom referende o členstve krajiny v Únii. Zákonodarcovia zdôraznili, že kým je Spojené kráľovstvo členom EÚ, práva týchto občanov na voľný pohyb musia byť v plnej miere zabezpečené, pričom nimi nadobudnuté práva by mali byť rešpektované aj po britskom odchode z Únie. V rozprave sa tiež nevyhli neľahkej situácii britských občanov žijúcich v iných členských štátoch EÚ.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

„Sloboda pohybu je jedným zo základných práv občanov EÚ,” uviedla v rozprave komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová zdôrazňujúc, že „kým je Spojené kráľovstvo členským štátom [Únie], všetky práva a povinnosti [vyplývajúce z tohto členstva] zostávajú v platnosti.”

Občania EÚ pobývajúci na území Spojeného kráľovstva si podľa Věry Jourovej zaslúžia férový prístup a objasnenie ich práv po vystúpení krajiny z Únie. Komisárka však zároveň zdôraznila, že so Spojeným kráľovstvom sa „pred oznámením [zámeru vystúpiť z EÚ] nemôžu viesť žiadne rokovania.”

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices