Le Pen
Marine Le Pen. PHOTO: © European Union- EP.

Miroslav Mikolášik: Zbavenie imunity Marine Le Pen bolo správne rozhodnutie

BRUSEL / Európsky parlament zrušil poslaneckú imunitu šéfky francúzskej krajnej pravice Marine Le Pen, jednej z favoritov volieb francúzskeho prezidenta. Vyhovel tak francúzskej justícii, ktorá Le Pen vyčíta, že na twitteri zverejnila násilná videa takzvaného Islamského štátu (IS).

Zrušenie imunity sa podľa agentúra AFP týka len tohto prípadu, nie podozrenia z neoprávneného získavania peňazí EP pre Národný front (FN), čo je strana Le Pen.

„Každý vie, že Marine Le Pen je kandidátkou v prezidentských voľbách vo Francúzsku. Otázka teda bola, či Európsky parlament nemal počkať s touto procedúrou až po voľbách. Spravodlivosť je ale iba jedna, vyšetrovanie je tiež iba jedno a určite sa nemá riadiť okolnosťami, či je tri roky pred voľbami alebo dva mesiace. To by nemalo zohrávať žiadnu rolu a preto si myslím, že v prípade oprávneného podozrenia spáchania trestného činu vo vzťahu k francúzskym orgánom je správne nechať voľnosť tamojším orgánom, aby sa všetko riadne vyšetrilo,“ povedal pre EuropskeNoviny.sk slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik /KDH/.


Le Pen je vo Francúzsku vyšetrovaná pre podozrenie, že v decembri 2015 zverejnila tri zábery s krutým obsahom. Na snímkach bola okrem iného vražda amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorému islamisti odrezali hlavu. Zrušenie imunity umožní Le Pen prípadne obviniť a trestne stíhať. Šéfke FN by mohli podľa agentúry Reuters hroziť až tri roky väzenia.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

„Som poslankyňa, mojou úlohou je odsudzovať Islamský štát,“povedala pred hlasovaním europoslancov Le Pen. Obvinenia ohľadom snímok označila za „politické vyšetrovanie“. Už skôr vysvetlila, že snímky pod názvom IS, to je toto! zverejnila v reakcii na podľa nej podlé tvrdenia známeho redaktora Jeana-Jacquesa Bourdina, že IS a FN sú si podobní.

V rovnaký deň v roku 2015 zverejnil z rovnakého dôvodu na twitteri snímku s násilím IS aj poslanec FN Gilbert Collard. Francúzske Národné zhromaždenie ale odmietlo žiadosť justície o jeho zbavenie imunity. Podľa dolnej snemovne nebola žiadosť „dostatočne presná“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices