Ilustračné PHOTO © European Union – EP.

Aktualizovaná smernica proti praniu špinavých peňazí zahŕňa aj virtuálnu menu a trusty

Hospodársky a menový výbor spolu s Výborom pre občianske slobody schválili zmeny, ktoré dovolia občanom pristupovať k evidencii skutočných vlastníkov firiem bez toho, aby museli preukázať „oprávnený záujem“ o požadované informácie.

V súčasnosti platí požiadavka na preukázanie „oprávneného prístupu“ k informáciám. Jej zrušenie by tak prestalo obmedzovať prístup k informáciám nielen pre orgány, ale aj pre novinárov či lobistov.

Tieto zmeny by podľa poslancov mohli zaplniť medzery v právnych predpisoch EÚ proti praniu špinavých peňazí a proti financovaniu terorizmu. Zavedené by mali byť aj prísnejšie pravidlá transparentnosti, ktoré by zabránili daňovým únikom. Smernica proti praniu špinavých peňazí bude navyše platiť aj pre trusty, ktoré boli doteraz zo smernice vylúčené kvôli ochrane osobných údajov.  

Do pôsobnosti smernice bola zahrnutá aj virtuálna mena, na ktorú sa bude po novom vzťahovať overovanie totožnosti a sledovanie finančných transakcií, aby sa znížilo riziko používania virtuálnej meny na pranie príjmov z trestnej činnosti. Napriek tomu, že zatiaľ tvorí len malé percento globálnych finančných transakcií, niektoré členské štáty a Európsky orgán pre bankovníctvo zastávajú názor, že predstavuje riziko.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Cieľom aktualizovanej smernice je tiež zefektívniť koordináciu medzi členskými štátmi v boji proti financovaniu terorizmu a praniu špinavých peňazí. Smernicu by ešte mal schváliť Európsky parlament.

O vik

Odporúčame pozrieť

ECB

Európske banky sa mali testovať pred vážnejšími finančnými otrasmi, tvrdia audítori EÚ

Podľa novej správy Európskeho dvora audítorov mali byť najnovšie stresové testy bánk Európskeho orgánu pre …

Consent choices