Monika Benova
Monika Flašíková Beňová, PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: : Prioritou rokovaní s Britániou musia byť garancie pre európskych občanov žijúcich na jej území

Dohodu o vystúpení Veľkej Británie s Európskej únie (EÚ) možno dosiahnuť len so súhlasom Európskeho parlamentu. Jeho plénum sa preto bude dnes zaoberať podmienkami a prioritami rokovaní so Spojeným kráľovstvom.

Dohoda o vystúpení, ako aj jednotlivé prechodné opatrenia by mali podľa plánu nadobudnúť účinnosť ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2019. Dovtedy má Veľká Británia všetky práva, výhody aj povinnosti riadneho členského štátu. To sa v plnej miere týka aj jej finančných záväzkov,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Administratívne zvládnutie vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ nebude jednoduchý proces.Zatiaľ je to veľká neznáma. Dôležité je však nastavenie priorít. Tými musia byť najmä istoty a stabilné právne postavenie európskych občanov žijúcich v Británii, ako aj Britov na území krajín EÚ,“ zdôraznila poslankyňa.

Odchod jedného členského štátu môže byť motiváciou pre prispôsobenie fungovania Únie spôsobom, aby žiadne ďalšie odchádzať nechceli.Brexit je primárne výsledkom populizmu a hazardovania bývalého premiéra Camerona, ktorý bol pre jednorazové víťazstvo vo voľbách ochotný obetovať desiatky rokov spolupráce,“ pripomenula Monika Flašíková Beňová. Lídri jednotlivých štátov by sa z toho mali poučiť. Nemôžu naďalej pokračovať v tom, že sa najskôr na niečom dohodnú a ak je to nepopulárne, doma prezentujú, že za to môže EÚ a úradníci v Bruseli,“ uzavrela.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices