nasilie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci riešili nútené sobáše maloletých

V rozvojových krajinách je každé tretie dievča vydaté pred dovŕšením svojich osemnástich rokov a každé deviate ešte predtým, ako má pätnásť. Po sobáši väčšinou prestanú chodiť do školy, čo výrazne zhoršuje ich vyhliadky do budúcnosti. Nehovoriac o komplikáciách počas tehotenstva a pôrodu, kvôli ktorým mnohé prichádzajú o život. V utorok 11. apríla o tomto probléme a ako ho riešiť, diskutovali členovia výboru pre práva žien a podvýboru pre ľudské práva.

Do manželstva sú nútené dievčatá aj chlapci, no problém sa viac týka dievčat – až 82% sobášov s deťmi. Ich miera na celom svete sa pomaly znižuje, no s rastom populácie rastie ich počet.

Sobáše s maloletými sa dejú na celom svete, no najviac sa tento problém vyskytuje v južnej Ázii a subsaharskej Afrike. Najviac takýchto manželstiev sa uzatvára v Nigeri (77%), Bangladéši (74%) a Čade (69%).  Európsky parlament prijal minulý týždeň na plenárnom zasadnutí uznesenie, kde vyzýva bangladéšsku vládu, aby odstránila právne medzery vo svojej legislatíve proti sobášom s mladistvými. Tamojšie právne normy totiž umožňujú v „špeciálnych prípadoch“ výnimky, čo sa týka minimálneho veku pre uzatvorenie manželstva (18 rokov pre dievčatá a 21 pre chlapcov). Nestanovujú však žiadne kritériá a nevyžaduje sa pritom súhlas samotného dieťaťa alebo dospievajúceho.

Za veľa môže chudoba a konflikty

Mnohé takéto manželstvá má na svedomí chudoba, rodové nerovnosti a strach rodičov o svoje deti predovšetkým v čase konfliktov alebo prírodných pohrôm.  Anna Maria CORAZZA BILDT (EPP, SE) počas debaty hovorila o zúfalých rodičoch v utečeneckých táboroch, ktorí v sobáši vidia lepšiu budúcnosť pre svoje deti.

Nedávny prieskum medzi sýrskymi utečencami v Libanone ukázal, že 24% dievčat vo veku 15 až 17 rokov bolo už vydatých. Odhaduje sa, že počet sobášov s maloletými je u utečencov zo Sýrie štyrikrát vyšší ako pred konfliktom.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Čo sa dá proti tomu robiť?

Poslanci aj prítomní odborníci počas debaty hovorili, že je potrebné pracovať priamo s deťmi, a miestnymi komunitami v záujme zmeniť sociálne normy, garantovať prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu a právnemu poradenstvu.

 „Všetky parlamenty by mali prijať zákony na ochranu detí a najmä na to, aby dievčatá neboli zbavené svojej dôstojnosti a aby sa o svojom živote mohli rozhodovať samé,“ povedal Pier Antonio Panzeri (S&D, IT), predseda podvýboru pre ľudské práva.

Profesor Benyam Dawit Mezmur, šéf výboru OSN pre práva detí podčiarkol dôležitú úlohu regionálnych organizácií a švédsky detský ombudsman Fredrik Malmberg vyzval členské štáty EÚ, aby skoncovali s dvojitými štandardmi pre deti utečencov. „Naša legislatíva a naše inštitúcie musia rovnako chrániť všetky deti,“ vyhlásil.

Šéfka výboru pre práva žien Vilija BLINKEVIČIŪTĖ (S&D, LT) pripomenula, že počet nútených predčasných manželstiev sa zníži, keď budú mať dievčatá prístup v vzdelávaniu a keď budú ekonomicky nezávislé.

„Keď vyriešime problém sobášov s deťmi, môžeme sa pustiť do celej série ďalších problémov,“ povedala Lakshmi Sundaram z organizácie Girls nor Brides. Vysvetlila, že tieto sobáše brzdia úsilie v iných oblastiach, ako je napríklad násilie na ženách, školská dochádzka detí alebo boj proti AIDS.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices