Lajcak
Minister Miroslav Lajčák počas rozhovoru pre médiá. PHOTO: Archív MZV.

Lajčák: Čierna Hora je najpripravenejšou kandidátskou krajinou zo všetkých našich partnerov na západnom Balkáne

Na okraj Konferencie predsedov parlamentov členských štátov EÚ uvítal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na pôde rezortu diplomacie predsedu zákonodarného zboru Čiernej Hory Ivana Brajovića.

V rozhovore minister zdôraznil, že Čierna Hora vstupuje do záverečného obdobia vo svojom eurointegračnom úsilí, čoho dôkazom je naplnenie viac ako desaťročného sna o plnoprávnom členstve v NATO. „Rýchly priebeh ratifikácie Prístupového protokolu vo všetkých členských štátoch Aliancie je jasným prejavom podpory Čiernej Hore a uznaním dosiahnutých výsledkov na ceste reforiem. Príklad Čiernej Hory potvrdzuje vitálnosť politiky otvorených dverí NATO a môže byť motiváciou aj pre ostatné krajiny západného Balkánu, že úprimná snaha o reformy sa vypláca,“ povedal M. Lajčák, ktorý zároveň ocenil dosiahnutý pokrok na ceste krajiny do Európskej únie.

„Čierna Hora v minulom roku otvorila 4 nové kapitoly v prístupovom procese k EÚ, z toho dve počas slovenského predsedníctva, a v tomto smere je najpripravenejšou kandidátskou krajinou zo všetkých našich partnerov na západnom Balkáne,“ povedal minister. Vyzdvihol tiež, že vláda v Podgorici si osvojila jasnú proeurópsku hodnotovú víziu, zároveň však apeloval na partnera, aby Čierna Hora nepoľavila v úsilí o dosahovanie viditeľných výsledkov v oblasti reforiem. Ako to povedal M. Lajčák, Slovenská republika podporuje snahy vlády Čiernej Hory presvedčiť opozíciu, aby sa vrátila do parlamentných lavíc a v tejto súvislosti ocenil aktívnu komunikáciu predsedu parlamentu a premiéra, ktorou sa „preukazuje pripravenosť vlády viesť politický dialóg“.

Minister tiež vysoko vyzdvihol úroveň bilaterálnych vzťahov, ktoré zostávajú veľmi blízke a priateľské, bez otvorených otázok. V tejto súvislosti ocenil dialóg na úrovni parlamentných delegácií ako potrebný a obojstranne výhodný, a pripomenul plánovanú návštevu predsedu NR SR v Čiernej Hore na jeseň 2017.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices