Europoslanec Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Richard Sulík: Jedna tvár v Bruseli, druhá doma – protiproeurópský postoj Fica

Náš manifest slovenského eurorealizmu priniesol rôzne reakcie. Za niektoré konštruktívne postrehy som veľmi vďačný a budem sa im venovať. Ak si udržíme vecnú rovinu, diskusia by mohla priniesť odpoveď na otázku, ako si spoločne predstavujeme úniu a ako sa k takému stavu chceme dopracovať. Manifest nie je vytesaný do kameňa, je to naša výzva na odbornú diskusiu o budúcnosti Európskej únie. V svojich názoroch som konzistentný a otvorený, v Bruseli rovnako ako doma. Žiaľ, na rozdiel od Roberta Fica, ktorý doma hovorí jedno a v Bruseli opak.

Únia by sa mala vrátiť ku koreňom, konkrétne k ekonomickej spolupráci, spoločnej bezpečnosti a udržiavaniu mieru.“ „Nevnucujme, prosím, ľuďom iné ako tieto zásadné témy, inak sa otočia Únii nadobro chrbtom„. Autorom týchto výrokov  z decembra 2016 je Robert Fico.

marci 2017 však už tvrdí niečo iné: „Je úplne evidentné, že krajiny, ktoré budú chcieť v EÚ napredovať rýchlejšie, sa nebudú chcieť nechať brzdiť krajinami, ktoré rýchlejšie tempo nebudú vedieť zvládať,“… „Z formálnej poznámky sa preto musí stať jednoznačná stratégia a priorita zahraničnej politiky, aby sme boli súčasťou jadra európskeho diania …,“ uviedol Fico.

V decembri chcel Fico aby sa Únia vrátila ku koreňom, v marci chce už byť súčasťou jadra. Dobre, Fico mohol zmeniť názor, no bezpochyby veľmi dobre vie, že to Jadro dlhodobo tlačí na kvóty pre utečencov, harmonizáciu daní a prerozdeľovanie dlhov. Tak ako teraz?

Ak vám niekto stále hovorí len to čo chcete počuť, pravdepodobne už na svoje ideály dávno zanevrel alebo ich nikdy nemal. Aká má byť teda budúcnosť únie podľa nášho politického chameleóna Róberta Fica?

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Vo svojej reakcii na náš manifest nás vyzval, aby sme dospeli.  Pre mňa je dospelosť aj odvaha stáť si za svojimi názormi a čeliť výzvam, ktoré to prináša. Súhlasím s vyjadrením, že alternatívy vývoja EÚ v Bielej knihe sú pre slovenskú politickú scénu výzvou zjednotiť sa na zodpovednom postoji. To je ale s premiérom, ktorí sa bojí ísť s kýmkoľvek do diskusie, nemožné. Konflikt, tak základná zložka demokracie, sa obmedzil na monológy.

Mediálne stratégie a ideologická vyprázdnenosť už v Smere dávno prebili potenciál reálne sa venovať dôležitým témam. Minulý rok sa mala únia vrátiť ku koreňom, dnes musíme byť v jadre ešte skôr, ako vieme čo to je. Formulka “byť v jadre” je asi recept na dočasnú stratu pamäti a zmierenie sa s oslabovaním slobody.

Všetky scenáre Bielej knihy sú proeurópske, dokonca aj v Bruseli sa táto diskusia vedie s menšou hystériou. Opakujem výhody jednotného trhu a bezpečnosť únie, lebo sú pre občanov najzrozumiteľnejšou výhodou nášho členstva. Ochrana tejto prosperity pre mňa ale nie je slepé odovzdanie sa do rúk silnejším štátom.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Richard Sulík

O Richard Sulík

Predseda strany Sloboda a Solidarita, poslanec Európskeho parlamentu vo frakcii ECR.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices