zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 18. týždňa 2017

AMERICKÝ TRH PRÁCE POKRAČUJE V POZITÍVNOM VÝVOJI

USA: Čo sa týka makro dát, z Ameriky prišli pozitívne výsledky z trhu práce. V apríli podľa reportu ADP pribudlo v US súkromnom sektore 177 tisíc pracovných miest, čo je o 2 tisíc viac ako očakávali trhy. Ide o výrazne nižšie číslo oproti marcovým novovytvoreným pracovným miestam, avšak stále ide o solídne číslo. Report zamestnanosti ADP indikuje vývoj oficiálnych vládnych štatistík z trhu práce. „Často sa však od oficiálnych údajov odlišuje, keďže ADP zamestnanosť zahŕňa len súkromný sektor. V piatok zverejnené oficiálne vládne štatistiky však nakoniec potvrdili priaznivý vývoj zamestnanosti podľa ADP reportu. Americká miera nezamestnanosti klesla v apríli o 0,1 p. b na 4,4 %. Čísla z úradu vlády odhalili, že v apríli pribudlo 211 tisíc nových pracovných miest, zatiaľ čo v marci ich bolo vytvorených len 79 tisíc. Medziročný rast priemernej hodinovej mzdy ale trošku tlmil „balíček“ priaznivých dát z US trhu práce, keďže mzdy v apríli rástli pomalšie oproti marcu a sklamali aj očakávania trhu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Pozitívne sa v USA vyvíjali aj nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré za predminulý týždeň klesli o 19 tisíc, pričom sa očakával pokles iba o 9 tisíc žiadateľov. To poukazuje na pokračujúci priaznivý vývoj US trhu práce. Priaznivý vývoj zaznamenali aj indexy nákupných manažérov PMI a ISM v americkej ekonomike. Nielen marcovú hodnotu, ale aj odhad trhu, výrazne prekonal aprílový index ISM v americkom nevýrobnom sektore, keď dosiahol úroveň 57,5 bodu. Marcové hodnoty tromfli aj finálne výsledky aprílových indexov nákupných manažérov PMI v službách, a taktiež aj kompozitný PMI index. Finálna hodnota indexu PMI vo výrobe potvrdila prvotný odhad za apríl na úrovni 52,8 bodu. Sklamanie ale priniesol index ISM vo výrobe za apríl, ktorý výrazne klesol úroveň 54,8 bodu.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

EUROZÓNA: Najzaujímavejším údajom z ekonomiky eurozóny bol rýchly odhad rastu HDP za prvý kvartál tohto roka. Ten odhalil medziročný rast HDP na úrovni 1,7 % a medzikvartálny rast na úrovni 0,5 %. Predstavuje to priaznivý vývoj v ekonomike menového bloku, keďže tempo rastu HDP sa v podstate udržalo na úrovniach z predchádzajúcich kvartálov.

V eurozóne bola zverejnená aj finálna hodnota indexu nákupných manažérov PMI vo výrobe, ktorý dosiahol úroveň 56,7 bodov. Táto hodnota bola mierne nižšia ako prvotný odhad, napriek tomu sa výrobný PMI index v eurozóne nachádza na svojich 6 – ročných maximách. Svetlo sveta uzrela aj finalizácia aprílových PMI indexov v službách a kompozitného PMI. Vo Francúzsku si oba tieto indexy mierne pohoršili oproti marcovým hodnotám. Naopak v Nemecku a v eurozóne si spomínané PMI indexy v apríli oproti predošlému mesiacu prilepšili.

Za eurozónu bola zverejnená ešte miera nezamestnanosti, ktorá v marci stagnovala na februárovej úrovni 9,5 %, pričom konsenzus trhu očakával mierny pokles o 0,1 percentuálneho bodu.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Pozitívne dáta prišli aj z Veľkej Británie. Britský index PMI vo výrobe nielenže prekonal očakávania, ale aj marcovú hodnotu [54,2 bodu], keďže v apríli vzrástol až na úroveň 57,3 bodov. Zdá sa, že Británii brexit skôr „prospieva ako škodí“. To však neznamená, že tomu tak bude aj naďalej.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices