galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Archív ĽG.

Ľubomír Galko: Čo nám ukázal Manchester

Samovražedný atentátnik odpálil vo vstupnej hale po koncerte speváčky Ariany Grande v Manchestri výbušné zariadenie. Zabil 22 ľudí vrátane detí, zranenia utrpelo 119 ľudí. Páchateľom je Salman Abedi. Na koncerte bolo veľké množstvo detí, najmladšia obeť mala 8 rokov. Ide o najhorší útok v Británii od roku 2005, keď islamisti zabili v Londýne 52 ľudí. V súvislosti s útokom v Manchestri je vo väzbe už osem ľudí, polícia oznámila dve nové zadržania. V reakcii na útok rozmiestnia v uliciach britských miest až 5.000 vojakov. Toľko sumár základných faktov.

Transformácia Islamskeho štátu 

V poslednom čase  vidíme zmenu správania sa organizácie Islamský štát (IS). V minulosti sa sústredila na pritiahnutie bojovníkov na „jeho“ územie, v súčasnosti  už vyzývajú k tzv. difúznym útokom v Európe s cieľom rozbiť medzinárodnú koalíciu európskych krajín. Môžeme hovoriť už o „rozptýlenom hnutí“. Čo je však horšie, významne sa menia aj ciele teroristov. Útočia už i na tzv. lifestylové a mäkké ciele, napríklad koncerty, obchodné domy, dopravné prostriedky, ale napríklad aj trhoviská a podobne.  Na nich je totiž veľmi ťažké, ak nie nemožné garantovať bezpečnosť. Na rozdiel od napríklad letísk.

Osamelí vlci na ústupe

Znižujú sa počty útokov osamelých vlkov a organizované teroristické skupiny sú častokrát podporované, alebo priamo riadené tzv. virtuálnymi plánovačmi. Títo sa nachádzajú v rôznych častiach sveta a dokážu na diaľku prepájať radikálov žijúcich a nachádzajúcich sa na rôznych miestach. Pri komunikácii používajú najmodernejšie šifrovacie metódy a ich komunikáciu je preto náročné odhaliť.

Aj v prípade, o ktorom hovoríme a ktorý otriasol celým svetom, bola bomba veľmi starostlivo zložená a obsahovala silnú nálož. A predbežné vyšetrovanie už naznačilo, že bomba bola vyrobená s veľkou precíznosťou a odbornosťou. 

Čo môžeme robiť

Vyzerá to tak, že sme stále o krok pozadu, a nie je ani jasné, či to vieme zmeniť. Lebo zabíjať bežných ľudí sa dá veľmi ľahko. Zároveň nemôžeme ľudí zatvárať do väzenia len za podozrenie. Podozrivých však môžeme, ba musíme viac sledovať, získavať o nich viac informácií a kvalitnejšie tieto informácie analyzovať a vyhodnocovať. Je viac ako zrejmé, že viac kvalitných informácií, ktoré majú cenu zlata, je možné získať z kvalitnej a posilnenej rozviednej činnosti tajných služieb jednotlivých krajín. A kvalitná rozviedna činnosť je práve tá drahšia časť fungovania týchto služieb.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Preto je dobré, že z priebehu aj záverov minulotýždňového summitu NATO vyplynulo, že dve kľúčové témy, ktoré majú najvyššiu prioritu, sú boj proti terorizmu a rozloženie výdavkov na obranu.

Viac peňazí do obrany, to totiž nie je len viac tankov alebo lietadiel, či zabezpečená infraštruktúra a logistika. Ale sú to aj moderné, technologicky vynovené a dostatočne finančne nadimenzované tajné služby, zahŕňajúce špičkový odborný personál, kvalitne medzinárodne prepojené a spolupracujúce s partnermi v aliancii.

Mantra 2% HDP pre rezorty obrany, ku ktorej sa upierajú zraky čoraz viac európskych krajín, ktoré to doteraz s bezpečnosťou nemysleli zrejme až tak vážne, nikdy tak nerezonovala ako v týchto dňoch. Je trestné, že sa museli udiať aj takéto tragické udalosti, ako je tragédia v Manchestri a viaceré tragédie predtým, aby sa mnohí zobudili. Ale je dobré, že sa už nielen rozpráva, ale v mnohých krajinách aj koná. Snáď sa k tým konajúcim pridá veľmi rýchlo aj Slovensko. Je najvyšší čas, doslova päť minút po dvanástej.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices