ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Eurobarometer: Počet ľudí, ktorí nevidia budúcnosť ružovo, klesol

Uberáme sa správnym smerom? Európania dnes síce vidia veci pozitívnejšie, no viac ako polovica si myslí, že to neplatí pre EÚ ani ich krajinu.

Uberá sa Európa zlým smerom?  Myslí si to čoraz menej ľudí. Zatiaľ čo minulý rok sa takto v prieskume Eurobarometer vyjadrilo 54 % respondentov, tento tok klesol ich pomer na 50%. Čo sa týka situácie v ich vlastnej krajine, počet ľudí, ktorí nevidia budúcnosť ružovo, klesol z 58 na 51%. Na Slovensku domáci vývoj negatívne hodnotí 56% respondentov (pokles o 1 percentuálny bod).

Ako dlho ešte potrvá kríza? 

22% Európanov má pocit, že ich krajina sa po kríze znovu stavia na nohy, ide o 2 percentuálne body viac ako minulý rok. 30% respondentov očakáva, že kríza potrvá ešte veľa rokov. No počet týchto ľudí sa mierne znížil, minulý rok si to myslelo 32%. Na Slovensku takto zmýšľa 26% respondetov.

Najpesimistickejšie nálady badať v Grécku, kde sa miera nezamestnanosti pohybuje okolo 23 percent. S tým, že kríza bude trvať ešte mnoho rokov, počíta až 71% tamojších respondentov.  Na opačnom konci sa ocitli Holanďania, Dáni a Malťania. Nezamestnanosť tu je menej ako 5-percentná a počet ľudí, ktorí očakávajú, že kríza ešte potrvá sa pohybuje pod hranicou 10%.  Nezamestnanosť zostáva veľkým problémom pre mnohých a až 78% všetkých Európanov si želá, aby EÚ proti nej robila viac ako doteraz.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

Parlament robí všetko preto, aby sa podobné krízy v budúcnosti už neopakovali. Poslanci sprísnili dohľad nad bankami, odobrili plány na garantovanie malých vkladov a prijali legislatívu, ktorá núti členské štáty, aby sa  v oblasti rozpočtovej politiky správali zodpovednejšie. Schválili aj vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície, prostredníctvom ktorého chce EÚ do ekonomiky napumpovať 315 miliárd eur na podporu rastu a zamestnanosti.

Sociálne rozdiely 

Až 84 percent Európanov považuje sociálne rozdiely za veľké. A 64 percent očakáva, že počas nasledujúcich piatich rokov sa rozdiely ešte viac prehĺbia.

Jedným z riešení tohto problému je spravodlivé zdaňovanie príjmov a majetkov. Práve preto je jednou z priorít Európskeho parlamentu boj proti daňovým únikom a účinné zdaňovanie firiem.

O dac

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices