roaming
PHOTO: © European Union.

Je to tu. Roaming o dva dni končí

BRATISLAVA / Roaming od 15. júna nebude existovať. Telefonovanie a internet tak budú v Európskej únii rovnaké, ako u vás doma. Napriek tomu však existujú nejaké výnimky. Najmä pri virtuálnych a malých operátoroch.

Od 15. júna sa roaming ako sme ho poznali doteraz stane minulosťou. Kamkoľvek v rámci Európskej únie pocestujete, budete môcť telefonovať a používať internet za rovnaké ceny ako doma. Okrem Európskej únie to platí aj pre Island, pre Lichtenštajnsko alebo pre Nórsko.

Na to, aby pre vás roamingové poplatky už neplatili nemusíte robiť nič. Od 15. júna totiž operátor automaticky prestane účtovať roamingové služby.Ak máte napríklad paušál s určitým počtom minút, textových správ a jeden gigabajt internetových dát za 50 eur, ten istý paušál budete automaticky používať aj v zahraničí. Ak však tento balík vyčerpáte ešte doma, po pobyte v zahraničí budete k faktúre doplácať.

Ceny pri doplácaní predstavujú 3,2 centa za minútu hovoru, jeden cent za textovú správu a 7,70 eur za jeden gigabajt prenesených dát. Toto nariadenie by sa malo týkať takmer všetkých 6000 operátorov v Európskej únii.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Niektorí z nich však požiadali o výnimku a 36 operátorom ju už aj schválili. „To neznamená, že by sa vyhli tomuto princípu roamingové služby za domáce ceny. Domáce ceny budú aj pri týchto operátoroch, len si budú môcť aplikovať istú čiastku, ktorá bude viac ako 25 krát nižšia ako doterajšie poplatky za roamingové služby,“ povedala Jana Capello, hovorkyňa Európskej komisie na Slovensku.

Naši štyria najväčší operátori sú na zmenu pripravení. To, či neporušujú pravidlá bude kontrolovať regulačný úrad.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices