londyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit, terorizmus, ale aj stagnujúce platy. Aj preto Slováci v Británii zvažujú návrat domov

LONDÝN/BRATISLAVA / Brexit, terorizmus, ale aj slabnúci kurz libry či stagnujúce platy. Pre tieto dôvody Slováci žijúci v Británii zvažujú návrat domov. Na druhej strane ich brzdí pocit – že tak vlastne priznajú svoj neúspech alebo zlyhanie. Naša ambasáda v Londýne Slovákov presviedča, že doma sú vítaní. 

Čoraz viac Slovákov žije v Británii s neistotou z budúcnosti. Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie a s tým spojená atmosféra v krajine mnohým Slovákom urýchli potrebu rozhodnúť sa, či zostať alebo sa vrátiť.

„Slovensko je vo fáze hospodárskeho rastu, pociťuje nedostatok pracovnej sily a preto je aj návrat Slovákov s inou pracovnou skúsenosťou a jazykovou vybavenosťou, určite vítaný. Kvalita života na Slovensku napriek nižšej mzde je veľmi dobrá,“ myslí si Ľubomír Rehák, slovenský veľvyslanec v Londýne.

„Slovensko rozkvitá v rôznych smeroch. Ja sa z toho veľmi teším, pretože vždy keď prídem na Slovensko, tak to vidím aj na ľuďoch. Vytvárajú sa nové možnosti a myslím si, že vrátiť sa nie je žiadne zlyhanie,“ hovorí Slovenka žijúca v Londýne, Michaela Sibertová.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

„Občania v zahraničí získavajú iné pracovné skúsenosti než doma. Sú pripravený prijať aj prácu, ktorá nezodpovedá ich kvalifikácii prípadne je ďaleko od ich bydliska. Ak si takúto flexibilitu prenesú aj na Slovensko o príležitosti dobrej práce nebudú mať núdzu,“vysvetľuje Rehák.

Názory sa rôznia a nie všetci ľudia žijúci v zahraničí majú rovnaký názor k návratu na Slovensko.

„Ja zatiaľ vôbec neuvažujem nad návratom. My mladí tu v Londýne máme viac možností,“ hovorí ďalšia Slovenka žijúca v Londýne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices