Budova Václava Havla
Budova Václava Havla v Štrasburgu. PHOTO: © European Union- EP.

Nová budova Európskeho parlamentu ponesie meno Václava Havla

V stredu 5. júla o šiestej večer Antonio Tajani spoločne s Dagmar Halvovou slávnostne otvoria novú budovu Európskeho parlamentu v Štrasburgu, ktorá nesie meno Václava Havla.

Bývalý český prezident sa do dejín zapísal ako obhajca ľudských a občianskych práv. Európsky parlament sa rozhodol pomenovať po ňom jednu zo svojich budov„Václav Havel a jeho životné dielo je odkazom pre všetkých tých, ktorí veria v Európu tolerancie, rešpektu a boja za slobodu,“ vyhlásil na plenárnej schôdzi v októbri minulého roku vtedajší predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Bolo to v deň, kedy by  Havel oslavoval svoje osemdesiate narodeniny.

Slávnostné otvorenie v stredu 5. júla

Na slávnostnom otvorení budovy prehovorí predseda Parlamentu Antonio Tajani, Dagmar Havlová a francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseau. Zúčastnia sa ho poslanci EP, český veľvyslanec pri EÚ, starosta mesta Štrasburg a ďalší hostia.

Budovu zdobí niekoľko umeleckých diel pripomínajúcich Václava Havla: bronzová busta od sochárky Marie Šeborovej umiestnená pred vchodom, fotografie Tomkiho Nemca z obdobia zamatovej revolúcie a v jednej zo zasadacích miestností visí tapiséria podľa návrhu Petra Sísa. je a nej vytkaná silueta Pražského hradu, nad ktorou letí kŕdeľ bielych vtákov zoskupených do zvaru letiacej postavy. Podobnú tapisériu ste už mohli vidieť, ak ste cestovali cez terminál 2 pražského letiska Václava Havla.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Inaugurácie sa zúčastnia aj Marie Šeborová a Petr Sís spoločne s iniciátorom vytvorenia tapisérie Billom Shipseyom, zakladateľom organizácie Art for Amnesty, ktorá je súčasťou Amnesty International.

Staronová budova

Budova bola postavená v roku 1955 pre Radu Európy, ktorá ju využívala do roku 2007. V roku 2012 ju od nej  odkúpil Európsky parlament a nechal ju kompletne zrenovovať. Rozhodnutie o tom, že budem pomenovaná po Václavovi Havlovi, prijalo predsedníctvo Parlamentu v polovici januára 2012 na základe návrhu vtedajšieho podpredsedu EP, českého europoslanca Libora Roučka. Väčšiu časť budovy bude využívať Európsky parlament a asi tretina pripadne európskej ombudsmanke.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices