futbal
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ zaujíma, ako sa vo vrcholom futbale narába s peniazmi

Na svete je nová daňová kauza. Tentokrát sa volá Football Leaks a pozornosť sa v nej sústreďuje na profesionálnych futbalistov a kluby. Posvietia si na ňu aj poslanci Európskeho parlamentu. 

Football Leaks je web stránka, kde nájdete viaceré informácie zo sveta futbalu, o ktorých by niektorí futbalisti a kluby boli radšej, keby nikdy neboli zverejnené. V roku 2016 jej administrátori spolupracovali s nemeckým denníkom Der Spiegel i novinármi z projektu European Investigative Collaborations (EIC). Výsledkom boli viaceré články o tom, ako sa v tomto vrcholovom športe vyhýba plateniu daní.

O celú kauzu sa teraz zaujíma aj Európsky parlament. Poslanci z výboru pre daňové úniky si pozvali na svoju schôdzu viacerých novinárov a predstaviteľov FIFA a UEFA.

„V športe, predovšetkým vo futbale, sa točí obrovské množstvo peňazí a existujú tu veľmi sofistikované spôsoby na to, ako sa vyhýbať daniam,“ povedal počas schôdze český poslanec Petr Ježek (ALDE). Spoločne s dánskym sociálnym demokratom Jeppem Kofodom pracujú na odporúčaniach, ktoré by mali byť ešte pred koncom tohto roka predložené na plenárne hlasovanie.

Investigatívny novinár Merijn Rengers z holandského denníka NRC Handelsblad oboznámil poslancov z hlavnými zisteniami, na ktoré prišli jeho kolegovia v projekte EIC. Keď sa futbalových predstaviteľov pýtali otázky, dostali sa im odpovede, že aj keď sa to môže v normálnom svete zdať divné, vo futbale to tak chodí a tak to robili počas celej svojej kariéry.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

„Prišli sme na to, že tie najväčšie kluby, najväčší hráči, najväčší agenti – takmer všetci využívali daňové štruktúry na to, aby svoje peniaze ukryl pred daňovými úradmi. Je to ako epidémia,“ vysvetlil Rengers.

„Nie sú tu len veľké peniaze, alebo aj veľké siete, do ktorých je zapojených mnoho jednotlivcov. Peniaze tak rozličnými obskúrnymi cestami posielajú do viacerých daňových rajov,“ povedal španielsky sociálny demokrat Juan Fernando López Aguilar.

Schôdze sa zúčastnili aj predstavitelia futbalových zväzov. Kimberly Morris z FIFA hovorila o tom, ako sú transfery hráčov monitorované na celom svete. Julien Zylberstein z FIFA poslancov vysvetlil pozitívne dopady finančného fair play z roku 2010.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices