migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Trestať krajiny V4 za nenaplnenie kvót je nesprávne, zhodli sa ministri vnútra V4

Relokačný mechanizmus, ktorý navrhla Európska komisia, je nefunkčný a akékoľvek snahy o zavedenie permanentného mechanizmu prerozdeľovania migrantov, môže migračnú krízu len prehĺbiť. Zhodli sa na tom ministri vnútra krajín V4 na konferencii o migrácii a ochrane hraníc v Budapešti.

Ministri vnútra V4 podpísali aj spoločnú deklaráciu, v ktorej odmietajú tlak Európskej komisie voči krajinám, ktoré nenaplnili povinné kvóty v prerozdeľovaní migrantov.  Len dôsledná ochrana vonkajšej hranice, dodržiavanie Schengenských pravidiel, pokračovanie v dohodách  so stredoafrickými krajinami a podpora Líbyjského akčného plánu môže pomôcť Európe vyhnúť sa takej situácii, s ktorou bola konfrontovaná v roku 2015. Kým tzv. Západobalkánsku cestu sa aj vďaka aktivitám krajín V4 podarilo zastaviť, cez Stredozemné more do Európy stále prúdia desaťtisíce ľudí. Zo 65 miliónov utečencov na svete je podľa EASO 25 miliónov na ceste do štátov starého kontinentu.

Akékoľvek relokácie však tento problém nevyriešia. „Úspechy relokácií sú sporné. Do 26. septembra sa počas dvoch rokov podarilo relokovať len necelých 30 000 ľudí z plánovaných 160-tisíc utečencov z Grécka a Talianska,“ povedal maďarský minister vnútra Sándor Pintér. Podpredseda vlády SR a minister vnútra R. Kaliňák tvrdí, že situácia v migrácii v roku 2015 a v roku 2017 je odlišná, rovnako ako aj fakt, že hlasy krajín V4 začínajú byť aj medzi inými krajinami Európskej únie rešpektované. „Krajiny, ktoré pred dvoma rokmi hlasovali proti kvótam, nereprezentovali ani 20 000 migrantov, ktorých mali prijať. Ak by zo 160 000 ľudí chýbalo prerozdeliť len tých 20 000, tak môžeme povedať, že všetci si splnili domácu úlohu a kvóty mali zmysel. Ak sa však podarilo prerozdeliť len 16 percent všetkých migrantov, musíme si na rovinu povedať, že ten projekt je neúspešný.  Až na 5 krajín si žiaden z ďalších štátov svoju domácu úlohu nesplnil, preto celkom nerozumiem kritike Európskej komisie voči niektorým krajinám V4. Akékoľvek tresty krajín V4 sú preto nesprávne, “ zdôraznil R. Kaliňák. Len dôsledná ochrana vonkajších hraníc Schengenu môže podľa Kaliňáka pomôcť v zastavení migračných vĺn. Krajiny V4 išli príkladom, keď svojich policajtov vyslali na misie nielen do Maďarska, ale aj Srbska, Slovinska či Macedónska.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Na spoločnom rokovaní ministrov vnútra krajín V4 v Budapešti sa dotkli aj tém návratovej politiky, v ktorej väčšina krajín zlyháva, systematických kontrol na hraniciach či zavedenia systému PNR a výmena týchto informácií medzi jednotlivými krajinami.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices