Korcok Barnier
Štátny tajomník Ivan Korčok s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit M. Barnierom. PHOTO: Archív MZVaEZ.

I. Korčok: Máme silný záujem na tom, aby Európska agentúra pre lieky prišla na Slovensko

V Luxemburgu sa stretli ministri zahraničných vecí EÚ na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Hlavným cieľom stretnutia bola príprava zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční koncom tohto týždňa s osobitným dôrazom na migráciu, bezpečnosť a obranu, digitálnu agendu, ako aj prístup Únie k Turecku.

Nadchádzajúci samit by mal potvrdiť politické odhodlanie začať so stálou štruktúrovanou spoluprácou (tzv. PESCO) v oblasti bezpečnosti a obrany do konca tohto roka. Slovensko momentálne vyhodnocuje možnosti zapojenia sa do projektov rozvoja obranných spôsobilostí a strategické rozhodnutie bude prijaté vládou SR v priebehu novembra. 

„Minulý rok sme sa v Bratislavskej deklarácii zaviazali urobiť viac v oblasti bezpečnosti a obrany. Tento pokrok je dôkazom, že prinášame konkrétne výsledky,“ uviedol Ivan Korčok. Okrem iných tém na samite tiež možno očakávať tlak na navýšenie príspevkov do Núdzového zvereneckého fondu EÚ pre Afriku. Slovensko je pripravené podporiť konkrétne projekty pre riešenie príčin nelegálnej migrácie a zvýšenie stability afrických krajín. Voľby v kľúčových krajinách nám ukázali, že ľudia stále pociťujú dôsledky migračnej krízy. To je pre nás mementom, že nemôžeme sedieť so založenými rukami a uspokojiť sa so znížením príchodu migrantov. Od začiatku roka prišlo do Európy cez 100-tisíc migrantov a to je stále vysoké číslo. Našou prioritou zostáva ochrana vonkajších hraníc a spolupráca s tretími krajinami pri realizácii návratov nelegálnych migrantov,“ konštatoval I. Korčok.

V rámci osobitného formátu Rady pre všeobecné záležitosti podľa článku 50 Zmluvy o Európskej únii ministri EÚ27 tiež rokovali o pokroku v negociáciách v súvislosti s vystúpením Spojeného kráľovstva z EÚ. V tejto súvislosti štátny tajomník MZVaEZ SR zdôraznil,že dosiahnutý pokrok v negociáciách so Spojeným kráľovstvom hodnotíme pozitívne, najmä pri takej dôležitej oblasti akou sú práva občanov.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Zároveň sa však očakáva, že Londýn veľmi skoro predloží ďalšie konkrétne návrhy, inak nebudeme schopní prejsť do druhej fázy rokovaní či začať hovoriť o prechodných opatreniach. S brexitom súvisí aj presídlenie dvoch agentúr EÚ – Európskej liekovej agentúry a Európskeho orgánu pre bankovníctvo – zo Spojeného kráľovstva do niektorej z členských krajín. „Kandidatúra Slovenskej republiky na sídlo EMA obstála v hodnotení Európskej komisie. Zdôraznil som, že Slovensko je jedna z piatich členských krajín EÚ, v ktorej žiadna agentúra nesídli, a rozhodovanie musí byť férové a zohľadniť tento fakt. Máme silný záujem na tom, aby EMA prišla na Slovensko,“ uviedol Ivan Korčok. O nových sídlach týchto agentúr sa bude hlasovať na budúcom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti podľa článku 50 Zmluvy dňa 20. novembra.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices