Bendt Bendtsen, PHOTO © European Union

Spotreba energií budov členských štátov má byť efektívnejšia, EÚ navrhuje zmeny aktuálnej smernice

Únia chce šetriť energiu v budovách členských štátov. Do roku 2050 sa má ich infraštruktúra a spôsob renovácie celkom zmeniť.

Budovy členských štátov EÚ míňajú najviac energie, a to až 40 %. Výbor Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku navrhuje aktualizáciu súčasnej smernice. Energetickú spotrebu budov v Únii chce ešte viac zefektívniť do roku 2050. Výbor už teraz schválil pravidlá so zameraním na úsporu energií, ktorá má v konečnom dôsledku pozitívne ovplyvniť aj ceny.

S vidinou energetickej efektívnosti a úspory poslanci vstupujú aj do interiéru. Do všetkých nových budov chcú totiž pridať zariadenia potrebné pre elektrické vozidlá, to zahŕňa napríklad stanice na nabíjanie či väčší počet parkovacích miest. Okrem toho chcú skvalitniť aj samotný vzduch a zaviesť efektívnejšie monitorovanie výkonu energií.

Podľa slov Bendta Bendtsena z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany, musia konkrétne kroky podstúpiť najmä členské štáty. V parlamente sme dosiahli silnú väčšinu na zavedenie inovácií do oblasti energetickej efektívnosti. Je dôležité, aby členské štáty preukázali svoj záväzok a podnikli konkrétne kroky. To znamená aj zdôrazniť prioritu zmien investorom a umožniť verejným autoritám investovať do chodu týchto budov.“ 

Ďalšími krokmi zo strany Výboru sú pojednávania s ministrami Rady EÚ.

Viac..  Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

O jen

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices