Miroslav MIKOLASIK
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union.

Miroslav Mikolášik: Katalánci doplatili na separatistov, bez spoločnej reči to nejde

V prvý októbrový deň si pripomíname Medzinárodný deň starších ľudí, hudby, lekárov. Prvý október je v histórii známy aj ako deň, keď vznikla Čínska ľudová republika, Nigéria získala nezávislosť a začal premávať slávny japonský rýchlovlak Šinkansen. Prvého októbra tohto roku bol v Bratislave blahorečený Titus Zeman, slovenský saleziánsky kňaz a obeť komunizmu. Tomuto dátumu však bude navždy patriť aj iná udalosť. Neoficiálne referendum o oddelení Katalánska od zvyšku Španielska.

Udalosť, ktorá sa nezaobišla bez násilia. Španielske úrady ju popreli a španielsky ústavný súd anuloval deklaráciu o nezávislosti Katalánska. O tom, že najmä pre Kataláncov nesie negatívny podpis, netreba hovoriť.

Dovtedy samo vládnuce Katalánsko po uplatnení článku 155 španielskej ústavy stratilo kontrolu nad svojím územím, ktorú následne prevzala španielska vláda pod vedením premiéra Rajoya. Prezident Katalánska Carles Puigdemont, ktorého vláda stojí za referendom a na ktorého Španielsky súd vydal medzinárodný zatykač, sa v týchto dňoch ukrýva v Bruseli, kde čaká na ďalší súdny proces. Pod zámienkou, že chce mať možnosť hovoriť slobodne. Puigdemont, ktorý čelí obvineniam zo vzbury, podnecovania vzbury, sprenevery a ďalších prečinov, sa 17. novembra znovu postaví pred belgickú justíciu.

Občania Katalánska tvrdo doplatili na snahy separatistov o oddelenie od Španielska. Katalánsko je jedným z najrozvinutejších regiónov Španielska, no nepokoje posledných dní, nestabilita a neistota spôsobili straty v rôznych sektoroch, ako sú napríklad bankovníctvo či turistický ruch. Voči podobným tendenciám musíme byť ostražití. Toto nie je prvý a pravdepodobne ani posledný pokus o separáciu. Stretli sme sa s nimi už v Škótsku, na Ukrajine, ale aj v samotnom Španielsku – v regióne Baskicko.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

V rebríčku najzávažnejších problémov Španielska sa však separatisti nenachádzajú na prvom mieste. Ešte pred ním stojí obrana demokracie. Časť obyvateľov Katalánska, ktorá sa zúčastnila referenda, nepredstavuje ani zďaleka čo i len polovicu oprávnených voličov. Preto toto referendum nemožno v žiadnom prípade považovať za právoplatné. To, že nemalá časť Kataláncov chce zostať súčasťou Španielska, sa potvrdilo aj na tohtoročnej demonštrácii z 29. októbra. Bez spoločného dialógu a nutných rokovaní sa síce možno dá vybudovať nový dom, ale postavený na hlinených nohách. Tie sa zrútia vždy, keď zabudnú všetci ďalší, že bez spoločnej reči to jednoducho nejde.

O ďalšom vývoji v Katalánsku teraz rozhodnú najmä blížiace sa predčasné decembrové voľby.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices