porodnost, rodina
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vezmite si príklad z králikov. Poľsko chce zvýšiť pôrodnosť svojsky

VARŠAVA / Poľské ministerstvo zdravotníctva sa pre zvýšenie pôrodnosti vo svojej krajine rozhodlo zabojovať úsmevným, ale aj zvláštnym spôsobom. V Poľsku je pôrodnosť 1,32 dieťaťa na ženu, čo predstavuje druhú najnižšiu hodnotu v Európskej únii za Portugalskom.

Polminútové video zverejnilo ministerstvo na YouTube a Poliakov povzbudzuje k tomu, aby sa množili ako králici. Ich tajomstvo vysokej pôrodnosti podľa rozprávača z videa spočíva v častom cvičení, v zdravej strave a v tom, že sa „nestresujú, keď nemusia“. Pohárik otočený dnom nahor naznačuje aj striedme užívanie alkoholu. 

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že sa snaží o to, aby Poliaci vo veku od 18 do 45 rokov začali zdravšie žiť, čo by v konečnom dôsledku posilnilo ich schopnosť plodiť potomkov. „Ak sa niekedy chcete stať rodičmi, vezmite si príklad z králikov,“ znie záverečné posolstvo úsmevnej metódy. Ministerstvo na adresu videa uviedlo, že nechceli, aby bolo video vulgárne, a zároveň nechceli nikoho uraziť.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V Poľsku, kde sa asi 90 % z 38 miliónov obyvateľov hlási k rímskokatolíckej cirkvi, bola v roku 2015 evidovaná miera plodnosti 1,32 dieťaťa na jednu ženu. Po Portugalsku je teda Poľsko druhá krajina s najnižšou hodnotou v EÚ, pričom Španielsko a Grécko sú len o kúsok lepší.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices