vajcia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vajcia ako nedostatkový tovar: Situácia sa ešte zhorší

BRATISLAVA / Už niekoľko týždňov vo viacerých obchodoch chýbajú vajíčka. A čím je ich menej, tým sú drahšie. Obchodné reťazce už podnikli kroky, aby v predvianočnom období nevystavovali iba prázdne regále.

Vajíčková kríza stále pretrváva. Niekde ich nemajú vôbec, a ak áno, ľudia nakupujú do zásoby. Prázdne regály sú v obchodoch už niekoľko týždňov. Obchodníci vraj robia všetko pre to, aby v predvianočnom období bolo vajec pre zákazníkov dosť. „Donedávna pochádzalo až 90 percent vajec od slovenských dodávateľov, nakoľko nám však nedokážu poskytnúť viac ako 30 percent, boli sme nútení dohodnúť sa so zahraničnými dodávateľmi vajec,“ objasňuje situáciu hovorca siete Lidl Slovensko Tomáš Bezák.

Slovenskí hydinári svoje záväzky voči domácim aj zahraničným reťazcom plnia, dokonca vyprodukujú aj nejaké to vajíčko navyše. „Vzhľadom k tomu, že sa zvyšuje počet zákazníkov, ktorí k nám prichádzajú kvôli nedostatku vajec v maloobchodných prevádzkach, sme nútení na pokrytie tohto zvýšeného dopytu osloviť aj producentov z iných štátov EÚ,“ hovorí Martin Krajčovič, hovorca siete Metro. „Situáciu môžu zlepšiť dodávky z Poľska a z Ukrajiny, ktoré tu už sú a ďalšie sú na ceste,“ prezradil obchodný analytik Pavol Konštiak

Po 1. decembri by už mali byť vajcia dostupné aj tam, kde dnes celkom chýbajú. Aj keď nie v takom množstve, ako sme boli zvyknutí ešte v lete. Na Vianoce teda vajcia údajne budú, ale drahé. A ich cena sa po tejto kríze vraj už nikdy nevráti naspäť. „Cena vajec sa od septembra zvýšila o 100 percent. Od výrobcov máme informácie, že ešte mierne porastie. Cena za kus sa bude pohybovať od 0,27 eur až do 0,30 eur,“hovorí Pavol Konštiak.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Na to, že si ešte niekedy v budúcnosti kúpime u nás desaťkusové vajíčka za 1,70 eur ako kedysi, vraj už máme zabudnúť. A to aj potom, keď bude vajíčková kríza zažehnaná a vajcia sa vrátia do obchodov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices