samit EU
Bruselský samit lídrov EÚ. PHOTO: © European Union.

Posledný samit v Bruseli neodstránil nezhody medzi štátmi

BRUSEL / Ani posledný bruselský samit neodstránil nezhody medzi štátmi pri pohľade na to, ako riešiť migračnú krízu. Eurolídri pritom rokovali do pol jednej ráno. V piatok sa štátnici v Európskej rade pozrú na brexit.

Členské krajiny naďalej rozdeľuje pohľad na povinné kvóty, teda na prerozdelenie utečencov. Olej do ohňa prilial aj Donald Tusk, ktorý v liste lídrom upozornil na to, že kvóty nefungujú a rozdeľujú Európu. S tým súhlasia najmä krajiny V4. „Tvrdíme, že kvóty sú nezmyselné, nefungujú. V tomto duchu sa do určitej miery vyjadril aj predseda Európskej rady,“ potvrdil premiér Róbert Fico.

Andrej Babiš, pre ktorého je toto prvý samit pri odchode povedal, že niektorí boli pri debate dosť agresívni. Český premiér, ale vyhlásil, že má pocit, že krajiny, ktoré kvóty odmietajú, získavajú nových spojencov. V každom prípade krajiny V4 prisľúbili pomoc 35 miliónov eur pre Líbyu. Na tejto sume sa budú všetky podieľať rovnakou sumou. Na riešenie azylového systému si štátnici nechali čas do polovice budúceho roka.

Piatkové rokovania sú o brexite, ale bez britskej premiérky Theresy May, ktorá odišla. Ešte deň predtým si vyslúžila za svoju prácu od kolegov veľký potlesk.  Posledný samit roku 2017 má dať Európskej komisii mandát začať rokovania s Britániou, ktoré začnú v marci. Európe ide najmä o zachovanie práv občanov vo Veľkej Británii po roku 2019 a aj o to, aby Briti dodržali svoje finančné záväzky voči EÚ. Rovnako náročná je aj otázka o zachovaní otvoreného režimu britských hraníc.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Prezidenti a premiéri 27 krajín Európskej únie súhlasili s posunutím do druhej fázy pri vyjednávaniach o odchode Británie z EÚ. V prvej fáze sa obe strany zhodli na rámcovej predstave budúcej zmluvy o odchode Veľkej Británii z EÚ na konci marca 2019. Okrem iného Donald Tusk napísal, že počas dvojročného prechodného obdobia, budú musieť vo Veľkej Británii platiť zákony EÚ, pričom Londýn stratí možnosť ich ovplyvňovať. Zmluvy upravujúce vzťahy budú môcť byť podpísané až po reálnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie, čím sa Londýn dostane mimo jednotného trhu. Stále ale zostáva v ich záujme spoločný obchod a boj proti terorizmu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices